Af Claus Djørup
EU-parlamentsmedlem Margrete Auken (SF/Grønne) støtter en udpegning af luxembourgeren Jean-Claude Juncker som formand for EU-kommissionen, om end hun gør det med klemme på næsen.
Blåstemplingen gælder processen mere end personen, som er konservativ fra et skattelyland. Selv da foretrækker Margrete Auken Jean-Claude Juncker frem for den tyske socialdemokrat Martin Schulz.
De Grønne i parlamentet har Juncker til forhør på mandag 30. juni dagen før det nyvalgte parlaments første møde. Her vil han bl.a. blive udspurgt om sin holdning til ecodesigndirektivet, som han angiveligt ville afskaffe under valgkampen.
Skal holdes i kort snor
– Juncker er de konservatives kandidat, men det er demokratiets bistre vilkår. Han bliver klart en, som man skal have i meget kort snor, men det ville ikke være sjovere at stemme for Schulz, for ham har jeg bare ingen tillid til, siger Margrete Auken.
På den positive side forventer hun, at en erfaren politiker fra et lille land er god til at skabe konsensus.
Større demokratisk forankring
Det vil sikre kommissionens demokratiske legitimitet med Juncker i spidsen, for udpegningen foregår mere åbent end tidligere, understreger Margrete Auken.
Hun slår på, at han vandt det forløb med spidskandidater, der i hvert fald nogle steder fik sat den generelle debat i gang: – Kun i gang. Det er et meget lille skridt, vi er kommet ind i den proces.
Nej-bevægelsen: Tonedøve stats- og regeringscheferHelt andre toner lyder EU-parlamentsmedlem Rina Ronja Kari (Folkebevægelsen mod EU), som vil stemme imod Jean-Claude Juncker som kommissionsformand.
– Helle Thorning-Schmidt og de øvrige EU-chefer må jo være politisk tonedøve, når de kan pege på Juncker som kommissionsformand. Det er ikke mere end en måned siden, at borgerne gav EU et ordentlig par på skrinet ved at give de EU-kritiske partier en massiv fremgang ved parlamentsvalget, skriver Rine Ronja Kari i en pressemeddelelse.
– Juncker som kommissionsformand vil kun betyde mere af det samme: Mere magt til EU, mere nedskæringspolitik og mere EU-indblanding i vores velfærd.
– Juncker har som tidligere præsident for eurogruppen stået i spidsen for at gennemføre en umenneskelig nedskæringspolitik, der har haft til formål at redde euroen og de skruppelløse banker samt give EU kontrollen med medlemslandenes økonomiske politikker.
– De sociale og menneskelige konsekvenser af Junckers politik er tydelige: I Portugal og Spanien er hundredtusindvis af mennesker blevet sat på gaden og millioner er blevet gjort langtidsarbejdsløse, slutter Rina Ronja Kari.
Statsministeren: Juncker er pragmatiker-Juncker vil være en person, som både kan samle opbakning i det europæiske råd og i europaparlamentet, erklærede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) efter mødet i europaudvalget onsdag 24. juni dagen før det igangværende EU-topmøde.
-En sådan person vil hurtigt kunne komme i gang med arbejdet og bygge de broer, som er nødvendigt for at levere resultater til borgerne.
-Ud over det er det vigtigste for Danmark, at den kommende kommissionsformand synes, at vore prioriteter for EU’s arbejde de kommende år er interessante.
-Vore prioriteter er egentlig enkle: Vi vil gerne fremme nærhedsprincippet, at de 28 lande holder sammen og eurolandene ikke bryder ud. Aller øverst på vores dagsorden står vækst og arbejdspladser.
-Jeg har talt med Juncker om nogle af disse ting, og det er også noget, han er optaget af, så Juncker kan være en udmærket person til at fremme danske interesser, sagde Helle Thorning-Schmidt.
Udpegning af kommissionsformand er sidste punkt på EU-topmødets officielle dagsorden efter frokosten i dag fredag 27. juni. (Dj/270614)
© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.