Sea Shepherd indstiller sig på langvarig retssag om udlevering til Japan
Af Claus Djørup
Antihvalfangstaktivisten Paul Watson påregner, at hans varetægtsfængsling forlænges af kredsretten i Nuuk torsdag 15. august. Hans baglands højeste prioritet – bortset fra øjeblikkelig løsladelse – er at undgå en udlevering til Japan, og om nødvendigt vil det betyde appel til lands- og højesteret.
Selve de fysiske forhold i fængslet i Nuuk er behagelige, oplyser Lamya Essemlali, formand for Sea Shepherd France.
Cellen har eget badeværelse, og Paul Watson kan lave mad i et fælleskøkken. Bedst af alt, når det nu skal være – er udsigten ud over Godthåb Fjord, hvor han har set hvaler.
– Men det er stadig et fængsel, og han skulle slet ikke være der. Det er Japan og ikke Paul Watson, som skulle stilles for en domstol, siger Lamya Essemlali.
Færøerne opgiver
Hun afviser, at der kan blive tale om udlevering til Færøerne/Danmark, da Paul Watson ikke er internationalt eftersøgt her, da det kun drejer sig om overtrædelser på bødeniveau. Samtidig skyder hun mod den danske flåde, der beskytter grindejagt.
Nok har Watson forbud mod at sejle tættere på Færøerne end 12 sømil, men det færøske politi og anklagemyndighed har ikke et retsligt udestående med den militante hvalaktivist, konstaterer Færøernes justitslandsstyremand Bjarni Kárason Petersen.
– Vi har forsøgt at se på, om der er grundlag for at anmode om en udlevering til Færøerne. Det er der ikke, siger Bjarni K. Petersen til DR.
Fransk verdensstjerne
Det tilstedeværende centrum for Alternativets Sascha Faxes, MEW’s forsanger Jonas Bjerre Terkelsbøls og Sea Shepherds Lamya Essemlali siddende rundkredsdemonstration foran Christiansborg mandag 12. august var tungmetalbandet ”Gojira”s leder, Joseph Duplantier, som rejste til København med kort varsel.
Han har bedt om et møde med statsminister Mette Frederiksen (S), men hun afslog med henvisning til, at hun var til de olympiske lege i Paris. Den franske musiker håber bl.a. på et møde med justitsminister Peter Hummelgaard Thomsen (S).
Selvtægt kan ikke forsvares
Folketingsmedlem, økosystemforsker Stinus Lindgreen, Det Radikale Venstre (som sidder i EU-parlamentets Renew-gruppe med præsident Emmanuel Macrons parti), iagttog demonstrationen uden at deltage. Han håbede forgæves at høre Gojiras nummer ”Flying whales” .
Joseph Duplantier undskyldte sig med, at den spiller han så ofte. Demonstranternes slatne ballonhval kunne da heller ikke svæve, for luften sivede langsomt ud. Den franske stjerne nøjedes med at gribe megafonen: What do we want? Free Paul Watson! – When do we want it? Now!
– Det er storpolitik, og de har Macron (Frankrigs præsident) på deres side, og det lytter man også til som Radikal, siger Stinus Lindgreen.
– Der er nogle interessante dilemmaer i sagen, og dem skøjtede men let henover her. Det er ikke så sort-hvidt, som det bliver fremstillet. Paul Watson har brudt loven, og man kan ikke som folkevalgt forsvare selvtægt. Det er ulovligt, hvad han har gjort. Diskussionen er så, om det er slemt nok til at aktivere en udleveringsdom. Jeg har fuld tillid til, at det tager Justitsministeriet stilling til på oplyst grundlag, erklærer Stinus Lindgreen.
Japan misbruger forskningsklausul
Der er klare modsætninger mellem hvad Japan og hvalfangere siger og hvad Watson og hans folk.
Japan har ikke overholdt den hvalfangstaftale i årtier, som de selv er med i, fastslår Stinus Lindgreen.
Han holder de to forhold adskilt – Paul Watsons adfærd til søs og Japans misbrug af forskningsklausulen i moratoriet på hvalfangst.
Stinus Lindgreen har antipati mod hvalfangst, men sympatien for antihvalfangstaktioner har en grænse: – Man må ikke bryde loven og særligt ikke bringe menneskers liv i fare. (Dj/130824)
© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.