Henrik Sass Larsen: Forslaget om aktionærrettigheder er skadeligt for europæiske børsselskaber i den globale konkurrence. Foto: Fagpressen.eu
SF bryder ud med eneste EU-venlige støtte til kommissionsforslag om aktionærrettigheder
Af Claus Djørup
Venstre kalder forslaget kommunistisk, SF roser det for at være socialdemokratisk, og den socialdemokratiske minister betegner det som bureaukratisk, vidtgående og skadeligt for europæiske selskaber i den globale konkurrence.
Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) vil opfordre EU-kommissionen til at droppe forslaget om aktionærrettigheder. Det er forudsætningen for, at EU-ordførerne Jakob Ellemann-Jensen (V) og i særdeleshed Lars Barfoed (K) støttede det i øvrigt kritiske tidligmandat i europaudvalget fredag 21. november.
EU-ordfører Holger K. Nielsen (SF) brød EU-aftalepartiernes rækker ved at sige nej, da han er tilhænger af kommissionens forslag.
EU-ordfører Pia Adelsteen (DF) sagde nej med den modsatte begrundelse, for hun ønskede forslaget trukket tilbage. Enhedslisten og Liberal Alliance sagde også nej.
Mindretalsdiktatur i børsselskaber
Et af de vidtgående elementer er ifølge Henrik Sass Larsen forslaget om, at en hovedaktionær ikke kan deltage i afstemninger om transaktioner mellem nærtstående parter (bl.a. datterselskaber) om over 5 procent af selskabets aktier, hvis hovedaktionæren er part i handlen.
– Det vil det betyde, at den sædvanlige balance i stemmeafgivningen rykkes, og minoritetsaktionærerne de facto kommer til at udgøre majoriteten. Dette vil flytte ansvar fra bestyrelsen og give aktionærerne et ansvar, som aktionærerne netop har udpeget en fagligt kompetent bestyrelse til at varetage, påpeger Henrik Sass Larsen.
-Kommissionens forslag er udtryk for detail- og i nogle tilfælde dobbeltregulering. Det positive element om åbenhed om de reelle ejere kan klares i et andet direktiv, konkluderer Henrik Sass Larsen og vurderer, at de fleste ministerkolleger indtager samme holdning på konkurrenceevnerådsmødet 4. december.
Første kandidat til Frans Timmermanns papirkurv
– Den ny kommission har lagt op til, at man skal lade være med at komme med forslag, der ikke giver merværdi. Det vil være en super god idé at arkivere dette forslag lodret. Virksomhederne herunder ejerne må selv bestemme, hvordan de driver deres virksomheder, erklærede EU-ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V).
Der er så lidt brugtbart i forslaget, at man burde begynde på en frisk med et nyt med det, der vil være fornuftigt på europæisk plan, mener Lars Barfoed.
Begejstret venstrefløj
– Forslaget giver mere åbenhed og gennemskuelighed til glæde for aktionærerne og i virkeligheden til glæde for alle, sagde Per Clausen (EL), der støtter kommissionens forslag og dermed er imod det negative forhandlingsmandat.
– Jeg er udenforstående overfor, at regeringen er så negativ over for de begrænsede tiltag til mere gennemsigtighed og bedre at kunne følge med i, hvad der sker i ledelserne og med deres lønninger. Det er da en fordel med europæisk lovgivning på dette område, sagde EU-ordfører Holger K. Nielsen (SF).
Europæiske enmandsselskaber
Dansk Folkeparti var ene om nej til tidligmandatet angående et forslag om europæiske enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar for iværksættere, der svarer til danske enkroneselskaber. EU-version kaldes Societas Unius Personae eller bare SUP.
– Det er en illusion, at mange vil etablere sig med stort set intet kapitalkrav. Som banker agerer i dag, skal man selv have en god pose penge med, anførte Pia Adelsteen.
Der er næsten 5000 énkroneselskaber herhjemme efter de første 10 måneder, og de bruges ikke til skattespekulation, replicerede Henrik Sass Larsen.
Han arbejder for, at medarbejderrepræsentation, åbenhed om reelle ejere og hvidvaskregler skal følge nationale regler. (Dj/251114)
© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.