Fire miljøpartier imod ITER


Mandater til atomenergiprojekt, fiskerimetoder og ulandsaftaler

Af Claus Djørup
Forskningsminister Søren Pinds (V) begejstring for verdens største grundforskningseksperiment ITER (Internationalt Termonuklear reaktoreksperiment), hvor de vigtigste komponenter er brint og ilt, deles ikke af fire miljøpartier i oppositionen.

Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og SF sagde nej, da Søren Pind fik opbakning til sit primomandat fra de øvrige fem partier i europaudvalget fredag 16. marts.

Mandatet gælder en budgetrestriktiv reform af EU’s bidrag til det forsinkede og fordyrede projekt, der rækker frem til ITER’s driftsfase – den første plasma – tidligst 2025 og den endelige færdiggørelse med fuld drift i 2035 samt efterfølgende afvikling på i alt 10,4 milliarder euro (77,5 mia. kr.).

Danmarks årlige andel er cirka 85,5 millioner kroner.

– Fusionsenergi er en fantastisk og ren mulighed for energi, som kan sikre verdens energibehov mange år frem, hvis det kan lade sig gøre. Om det kan lade sig gøre er det, vi skal forsøge os frem med, erklærede Søren Pind.

-Det er værd at notere sig, at der er tale om wet globalt projekt, som er meget svært, men som har nogle utrolige perspektiver, fortsatte Søren Pind.

Finn Sørensen (EL) er såmænd tilfreds med fokus på projektets økonomi, men så hellere de mange penge anvendt til grønne teknologier såsom bølgeenergi og geotermi frem for en ny form for atomenergi.

Fisketeknologi
Fiskeriminister Karen Ellemann (V) fik dagens bredeste mandat til opdateringen af en teknologisk fiskeriforordning. Enhedslisten var ene om et nej.

Finn Sørensen opfordrede til et forbud mod pulstrawl. Rasmus Nordqvist (AL) sprang til med et ja, fordi der ikke er tale om en generel tilladelse til strømfiskeri. Det igangværende pulstrawlfiskeri er et hollandsk forsøgsfiskeri på femårige licenser, der udløber næste år.

AVS-aftale med tilbagesendelser af migranter
Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) fik syv partiers opbakning til forhandlingerne om en ny AVS-aftale.

Claus Kvist Hansen (DF) sagde nej, fordi der lægges for lidt vægt på tilbagesendelse af landenes egne borgere. Enhedslisten sagde nej, fordi der lægges for stor vægt på hjemtagelsesaftaler. (Dj/180318)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.