Den franske socialdemokrat Guillaume Balas (billedet) kæmpede forgæves for sin betænkning, som blev udskudt med DF’ernes gruppefælle, flamlænderen Helga Stevens som bannerfører. (Skærmdump fra EP’s optagelse)
Ømtåleligt forslag om dagpenge kan tages op til efteråret
Af Claus Djørup
Forslaget om dagpengeret efter en måned for tilrejsende EU-borgere bliver tidligst vedtaget til efteråret. På sin sidste dag inden europaparlamentsvalget 23.-26. maj har EU-parlamentet besluttet at afbryde førstebehandlingen og fortsætte i den næste samling.
Det skete med 291 stemmer for, 284 imod og seks blanke, oplyser EU-parlamentet.
Det konkrete forslag om koordinering af sociale ydelser til mobile arbejdstagere i EU er også kendt som ”forordning 883” eller bare 883.
I slutningen af marts i år løb forslaget på grund i ministerrådet, da det rumænske EU-formandskabs trilogaftale blev afvist af bl.a. Tyskland, Holland, Belgien, Luxembourg, Østrig samt Danmark.
Dette forslag betyder, at man efter én måneds uafbrudt arbejde og medlemskab af en a-kasse kan sammenlægge perioder fra et andet EU-land for at optjene ret til danske dagpenge.
Underminering af den danske model
Det karambolerer med den danske arbejdsmarkedsmodel og betragtes som hørende til kategorien velfærdsturisme.
”Borgere fra andre EU-lande vil dermed kunne få hurtigere få adgang til danske dagpenge, end de kan i dag. Derudover lagde aftalen op til mulighed for eksport af dagpenge i seks måneder,” skrev beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i en pressekommentar 30. marts.
”Jeg håber, at vi får mulighed for at genåbne forhandlingerne med en ny EU-kommission og et nyt europaparlament, så vi kan lande en mere fornuftig og rimelig aftale,” fortsatte han.
Bredt mandat uden AL og R
Troels Lund Poulsen fik mandat til at stemme imod forslaget ”883” i europaudvalget 13. juni sidste år.
Her sagde de to supereuropæiske partier, Alternativet og Det radikale Venstre, nej til den negative forhandlingsposition, og dermed støttede de EU-kommissionens forslag.
Dansk 10-1 i EP-afstemningen
I EP’s procedureafstemning torsdag 18. juni stemte Bendt Bendtsen (K), Ole Christensen (S), Jeppe Kofod (S), Christel Schaldemose (S), Morten Helveg Petersen (R), Morten Løkkegaard (V), Jørn Dohrmann (DF), Morten Messerschmidt (DF), Anders Vistisen (DF) og Rina Ronja Kari (FmEU) ja.
Margrete Auken (SF/Grønne) stemte nej.
Jens Rohde (R) og Rikke Karlsson (løsgænger) deltog ikke i afstemningen.
To ud af ni fraværende
Afstemningstallene afslører en fremmødeprocent 77,5 blandt de 750 fungerende medlemmer på den sidste dag, de er samlet. EU-parlamentarikerne har ikke en clearingsordning.
Det 751. medlem er det ledige mandat efter Catherine Stihler, som sad i EP for Labour frem til 31. januar i år og ikke blevet erstattet. (Dj/180419)
© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.