DF’s valgtekniske isolation redder SF og R

Konservative, Radikale og SF på vippen

Af Claus Djørup
Et mandat ville blive overført fra enten Det radikale Venstre eller SF til Dansk Folkeparti, hvis de tre EU-negative partier og lister var gået sammen i et valgforbund. Derimod ville det ikke have gjort en forskel, hvis Liberal Alliance havde tilsluttet sig VK-valgforbundet. Det kan udledes af tallene i Danmarks Radios opinionsmåling onsdag 14. maj, som er lavet af Epinion.

Opinionsmålingen giver følgende fordeling i procent med mandater i (parentes) og 95 % konfidens i [kantparentes] under forudsætning om 1400 svar:

Valgforbundet S + R + SF: 35,3 (5) [+/- 2,5 %]
S: 22,5 (3) [+/- 2,2 %]
R: 6,4 (1) [+/- 1,3 %]
SF: 6,4 (1) [+/- 1,3 %]

Valgforbundet V + K: 29,2 (4) [+/- 2,4 %]
V: 23,0 (3) [+/- 2,2 %]
K: 6,2 (1) [+/- 1,3 %]
 
Dansk Folkeparti: 24,8 (3) [+/- 2,3 %]
Folkebevægelsen mod EU: 7,8 (1) [+/- 1,4 %]
Liberal Alliance: 3,0 (0) [+/- 0,9 %]

Dansk Folkeparti er det største parti og står til det ikke-eksisterende 14. mandat i opinionsmålingen. I forhold til EP-valget i 2009 vinder DF her ét mandat på socialdemokraternes bekostning.
 
Flydende spærregrænse
Spærregrænsen ved den d’Hondtske metode (kommunal- og EP-valg, divisorerne 1, 2, 3, 4, 5 osv.) er en zone mellem to værdier og ikke en fast procent som ved folketingsvalg, hvor en anden valgmatematik anvendes.
 
Risikozonen forlades ved EP-valget, når man har mindst 1/14 af stemmerne, dvs. 7,143 %. Nævneren er antal mandater plus én under forudsætning af, at der ikke opstår en lodtrækningssituation.
 
Faldlemmen/repræsentationstærsklen er uafvendelig for partier uden for valgforbund, når man ligger under 1/17 ved dette valg, dvs. 5,882 %. Nævneren er summen af mandater og antal lister minus én.
 
Lodtrækning uden valgforbund
Uden valgforbund ville denne tærskel være 5,0 procent, og mandatfordelingen ville være uændret bortset fra en eventuel flytning af de konservatives mandat til Dansk Folkeparti. Den 13. kvotient er her 6,2, hvilket betyder, at Epinion lader Konservative og Dansk Folkeparti trække lod om det 13. mandat.

Tre partier ligger i måskezonen, nemlig Det radikale Venstre, SF og Det konservative Folkeparti. Folkebevægelsen mod EU er så godt som sikker på et mandat, mens Liberal Alliance kan håbe på slutspurten. (Dj/160514)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder
.

Comments are closed.