Stine Bosse: Atomkraft skal produceres på store værker
Af Claus Djørup
Moderaternes EP-spidskandidat, Stine Bosse, ser frem til at flyve frem og tilbage til Bryssel/Strasbourg efter EU-parlamentsvalget formentlig søndag 9. juni.
– Det ville være fantastisk at få lov at tage den tur frem og tilbage. Jeg elsker ikke at flyve, men det arbejde, som skal gøres, erklærer supereuropæeren Stine Bosse med medkandidat Bergur Løkke Rasmussen ved sin side.
Erhvervskvinden Stine Bosse er tidligere formand for Europabevægelsen og tidligere direktør for forsikringsselskabet Tryg. Hun forlader posten som formand for Nuna Green (tidligere Nunaoil) på generalforsamlingen til foråret, skriver Sermitsiaq.
Den nyslåede politikers holdning er, at Danmark skal kaste sig ind i kampen om de vigtige dagsordener fremfor at holde på døren.
– Jeg har aldrig brudt mig om ordet ‘jubeleuropæer’, for jeg kan sagtens finde huller i osten. For mig handler det om, at vi i Danmark får øjnene op for, hvor meget mere vi kan få ud af det europæiske samarbejde, siger hun.
Sikkerhed og klima
Stine Bosses to største ønsker til udvalgsposter er klima og sikkerhedspolitik. Man fristes til at notere, at hun går efter de områder, der i regeringen bestrides af partifællerne klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.
Sikkerhedspolitik omfatter den teknologiske dagsorden om at gøre EU-landene til et godt sted for it-virksomheder, så USA ikke løber med det hele.
– Klima og energi hænger uløseligt sammen. Der er gjort rigtigt meget, og der er knoklet for den grønne omstilling. Jeg tror, at vi skal gøre endnu mere. Vi er nødt til at kigge på energiunionen igen og genbesøge, hvordan vi kan optimere mellem energikilderne, siger Stine Bosse.
Holdbart forbrug med a-kraft
– Vi er godt i gang med den grønne omstilling i Danmark. Hvis man skulle kigge på, hvad Danmark skulle gøre anderledes, er det hele vores forbrug – hvordan genbruger vi mere, hvordan sikrer vi ikke at have et så uholdbart forbrug. Europæisk er der stadig lande, som kunne gøre mere på vind og sol.
– A-kraft er helt klart også noget, som vi skal bruge. Det er dybt ulykkeligt, at Tyskland lukkede velfungerende a-kraftværker. Vores måde at tænke på kan være med til at flytte nogle ting i Europa, så vi samlet kommer hurtigere i gang med denne dagsorden.
Stine Bosse taler om store kernekraftværker og glæder sig over Sveriges beslutning om at bygge nye a-værker.
Skeptisk over for små værker
Hun er skeptisk over for de små modulære værker: – Et klogt menneske sagde engang, at man skal være forsigtig med distribution af a-kraft, fordi det også har en bagside med affald, som også kan tjene ufredelige formål. Atomkraft er grøn i CO2-sammenhæng, selv om der er et affaldsissue.
Danmark er så stærk på sol og vind, at det vil hun satse på hertillands, mens atomkraft skal integreres i den samlede, europæiske løsning, pointerer Stine Bosse.
EU-træf 23. september
Moderaterne holder europapolitisk medlemsmøde lørdag 23. september i Nyborg, hvor det grundlæggende valgprogram og de i alt 13-14 kandidater præsenteres samlet. Flere af kandidaterne kan dog forventes præsenteret for offentligheden drypvis.
Partiet er sikker på et EU-parlamentsmedlem og muligvis to alt efter valgforbund, når man ser på de aktuelle opinionsmålinger.
Bergur Løkke Rasmussen (M) ser gerne et valgforbund med de tre partier, der er medlem af EP’s liberale gruppe Renew. Venstre, Moderaterne og Det radikale Venstre mønstrer tilsammen næsten en fjerdedel i opinionsmålingerne.
EU arbejder stadig på EP-valglov
Danmarks EU-parlamentarikere øges fra 14 til 15 i oplægget til EU’s regler for EP-valget 6.-9. juni.
I det tilfælde sikres det første mandat under alle omstændigheder med 6¼ procent af stemmerne. Den uafvendelige spærregrænse, kaldet den d’Hondtske metodes repræsentantionstærskel, er 5,26 % med 15 mandater og fem valgforbund (partier uden for valgforbund regnes som et valgforbund).
Ministerrådet foreslår at øge det samlede antal fra 705 til 720 medlemmer, mens EP har foreslået 716. Det er dog spørgsmålet om transnationale opstillinger, der er det største stridspunkt.
Bergur Løkke Rasmussen forventer, at ministerrådets indstilling kommer til endelig afstemning og vedtages her på EP’s første session efter sommerferien den 11.-14. september.
– Den position, som rådet (ministerrådet, red.) er kommet frem til, var også det, som flertallet sendte til rådet i første omgang, siger Bergur Løkke Rasmussen. (Dj/040923)
© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.