Venstre frygter for dankortet i EU-kompromis

Tre økofinmandater

Af Claus Djørup
Venstres ja til økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaards (R) mandat i dankortsagen følges op med et udfald mod regeringen for at skabe uro omkring det danske betalingskort.

– Venstre fik i foråret forhandlet en undtagelse for Dankortet og andre nationale betalingskort på plads i EU-parlamentet. Regeringen har ikke kunne få den undtagelse forhandlet på plads i ministerrådet. Det er meget utilfredsstilende, skriver EU-parlamentsmedlem Ulla Tørnæs (V) i en pressemeddelelse sammen med EU-ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V) efter mødet i europaudvalget torsdag 6. november.

Det drejer sig om de små kredit- og pengekort og mobiltelefontjenester, nemlig betalingstjenestedirektivet og en forordning om interbankgebyrer for kortbaserede betalingstransaktioner, som er på økonomi- og finansministrenes møde i morgen fredag i Bryssel.

Minister: Fleksibilitet sikrer dankortet
Kompromisforslaget betyder, at dankortet kan videreføres til gavn for forbrugerne, idet der vil være behov for nogle ændringer af den danske regulering af dankortet herunder abonnementsmodellen, erklærede Morten Østergaard i europaudvalget.

Der indføres mulighed for et gebyrloft over det samlede antal transaktioner frem for den enkelte transaktion, hvilket giver den ønskede fleksibilitet til gavn for nationale kort, understregede Morten Østergaard.

Venstre: Kunder og butikker skal holdes fri af højere gebyrer

Dankortet må ikke blive dyrere for forbrugerne og detailhandlen, fastslog Jakob Ellemann-Jensen.

– Forudsætningen for Venstres opbakning til forhandlingsoplægget er, at dankortet kan fortsætte i sin nuværende form også på længere sigt. Det begynder at være på gyngende grund, hvis det forudsætter aftaler mellem tre parter, hvor ministeren ikke er nogen af dem, sagde Venstres EU-ordfører.

Tre gange nej fra Liberal Alliance
Nikolaj Villumsen (EL) Enhedslisten og Mette Bock (LA) sagde nej til mandatet, mens Dansk Folkeparti og Det konservative Folkepartis holdninger indhentes efterfølgende.

Det samme gælder mandatet vedrørende afviklingsfonde for kreditinstitutter.

Liberal Alliance sagde også nej til dagens tredje mandat vedrørende et forslag til forordning for værdipapirfinansieringstransaktioner. Her sluttede Nikolaj Villumsen sig til de ikke-tilstedeværende partier og bad om lov at eftersende sit ja/nej. (Dj/061114)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.