USB-C bliver standard

Dansk mandat: Fælles kabelstik til elektronik må ikke hæmme innovation

Af Claus Djørup
EU-kommissionens forslag om ens opladere ophøjer USB-C til standardstikket, og det rummer en fare for innovationen, advarer minister og partier over en bred kam.

Der er næsten enstemmig opbakning i folketinget til EU-kommissionens forslag om den tekniske harmonisering i radioudstyrsdirektivet. Opbakningen er lige så bred til at sikre, at man ikke låses fast til USB-C, hvis og når der sker en teknologisk udvikling på dette felt.

Usædvanligt for en dansk minister støtter klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) derfor, at EU-kommissionen kan udstede delegerede retsakter på dette område, når hurtig og smertefri tilpasning er nødvendig.

Store producenter imod fælles stik
-Nogle producenter er imod denne løsning (USB-C). Som jeg forstår EU-kommissionen, så er den valgt, fordi den rammer bredest og bedst. Det er jo heller ikke et område, hvor de store aktører holder sig tilbage med aggressive forretningsmetoder, sagde Dan Jørgensen.

EU-ordfører Kim Valentin (V) var også optaget af det innovationshæmmende ved at etablere en bestemt standard (USB-C, red.).

-Vi er nødt til at foreslå en måde, hvor virksomhederne har lyst til at udvikle og bliver belønnet for at udvikle. Det har vi ikke en løsning på. Man bliver nødt til at italesætte det i denne forhandling, så der bliver sat en proces i gang, lød opfordringen fra EU-ordfører Kim Valentin (V) i europaudvalget torsdag 25. november.

Han tilføjede, at den tilgang kunne han også læse ud af det skriftlige oplæg til forhandlingsmandat.

-Det er glimrende, at regeringen har forstået, at ved at vælge USB-C kan man komme til at hindre en eller anden form for innovation, sagde EU-ordfører Alex Ahrendtsen (DF).

KD: Teknologivalg er en sag for branchen og eksperter
-Jeg kom med et lignende forslag for seks år siden, og jeg blev simpelt hen grinet ud, bemærkede Jens Rohde (KD). Han erklærede sig ellers enig i risikoen ved politisk at udpege standarder, medmindre branchen ikke selv kan blive enig.

Et sådant eksempel på mislykket udpegning er DAB-radioen, fortsatte Jens Rohde: – Det bruger vi en masse penge på i dag til bl.a. Radio Loud. Det er bare en teknologi, der svarer til en amagerhylde. Ingen vil have den.

S og DF: Skoleeksempel på indremarkedsforslag
Det er ligesom ved roaming et skoleeksempel på, hvordan EU kan løse et problem, som vi ikke kunne klare i de enkelte medlemslande, sagde Dan Jørgensen.

-Dansk Folkeparti er stærk tilhænger af det indre marked. Dette forslag understøtte det indre marked, istemte EU-ordfører Alex Ahrendtsen (DF), da han voterede ja.

Alene Nye Borgerlige voterede per fjernmeddelelse nej til mandatet.

Forslagets fem hovedpunkter
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet udpeger følgende som de centrale punkter i ændringsforslaget angående radioudstyrsdirektivet:

* Harmonisering af grænsefladen (”stikket”) for opladning af opladere til mobiltelefoner og lignende typer af radioudstyr (tablets, digitalkameraer, hovedtelefoner med eller uden mikrofon, håndholdte videospillekonsoller og bærbare højttalere), der oplades via kabel, så de kan oplades ved hjælp af et fælles ladestik (USB-C)

* Såfremt disse typer af udstyr understøtter hurtig opladning, skal det mindst indeholde den samme kommunikationsprotokol for opladning

* Det skal være muligt i fremtiden også at harmonisere grænseflader til trådløs opladning

* Indførsel af krav, således at slutbrugerne ikke er forpligtet til at købe en ny oplader, når de køber en ny mobiltelefon eller lignende radioudstyr via adskillelse af udstyr og oplader (dvs. levering af radioudstyr uden oplader til slutbrugeren)

* Indførsel af krav, således at slutbrugerne modtager de nødvendige oplysninger om opladningsegenskaberne og den oplader, der kan anvendes, når de køber en mobiltelefon eller lignende radioudstyr

(Dj/291121)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.