Folkeafstemning om retsforbeholdet udskydes til efter folketingsvalget
Folkeafstemningen om retsforbeholdet engang efter folketingsvalget bliver et traditionelt opgør mellem ja- og nej-partier. Foto: Fagpressen.eu
Af Claus Djørup
Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance melder på forhånd et nej ved en folkeafstemning om omdannelse af retsforbeholdet til en tilvalgsordning, som de to regeringspartier lægger op til i samarbejde med Venstre, Konservative og SF.
De tre partier ønsker en såkaldt parallelaftale (en mellemstatslig aftale mellem EU og Danmark) om fortsat medlemskab af politisamarbejdet Europol.
Nej-partierne opfatter tilvalgsmodellen som en glidebane eller en udlændingepolitisk risiko, selv om Det radikale Venstre er det eneste ja-parti, der gerne ser retsforbeholdet ophævet også på dette område.
Regeringen går i gang med analysearbejdet, der skal være færdigt før sommeren 2015, og derefter skal der forhandles en politisk aftale med V, K og SF, oplyser statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i åbningstalen. Folkeafstemningen skal ifølge regeringen afvikles efter – hverken før eller samtidig – med næste folketingsvalg senest 14. september 2015.
Europols ændring fra et mellemstatsligt samarbejde til et EU-samarbejde er forsinket og ventes tilendebragt i foråret 2015.
Dansk køreplan halter efter Europol
Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) ønsker folkeafstemningen før Danmark må forlade Europol og overgå til et B-medlemskab af politisamarbejdet.
– Vi har ikke råd til at komme ud af det europæiske politisamarbejde. Det vil kun være til gavn for de kriminelle, siger Morten Østergaard uden at sætte dato på folkeafstemningen.
Morten Østergaard vil altså gerne have tilvalgsordningen på plads inden Europol bliver en EU-institution, hvilket egentlig tilsiger foråret 2015 før analysen og en politisk aftale mellem de fem EU-positive partier.
Det lyder modstridende, og Morten Østergaard svarer udenomsk: – Det står klart, at de andre lande går videre og vi (Danmark, red.) bliver sat uden for Europol, hvis vi ikke gør noget, så er timingen rigtig. Jeg opfordrer de andre ja-partier til at give os det håndslag, laver den aftale, får sat denne afstemning på skinner – så er det rigtigt, at vi mangler en dato, men det vil vi gøre i god ro og orden.
En ‘Cameron’
Den konservative premierminister David Cameron har lovet briterne en folkeafstemning i 2017 – efter næste års underhusvalg – om landets tilknytning til EU. Helle Thorning-Schmidt begår en lignende “Cameron” ved at love en folkeafstemning i næste valgperiode.
Det fremgår ellers af regeringsgrundlaget fra 3. oktober 2011, at ”regeringen vil styrke Danmarks deltagelse i det europæiske samarbejde og vil derfor gennemføre en folkeafstemning i den kommende valgperiode om Danmarks forbehold for de retlige og indre anliggende samt forsvarsforbeholdet”.
”Tiden skal være den rette,” lyder ministrenes faste omkvæd på spørgsmålet om folkeafstemning, mens Venstre ønsker en folkeafstemning hellere i morgen end i overmorgen.
Regeringen forkludrer forhandlinger om Europol
Partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) kritiserer regeringen for at spænde ben for sig selv, for de øvrige lande mister motivationen for en parallelaftale før en folkeafstemning: – Muligheden for at få en parallelaftale er desværre blevet meget mindre.
– Regeringen har ikke forhandlet det spørgsmål seriøst. Vi har vel en fælles interesse i at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet, og de andre lande har også interesse i, at Danmark bidrager med oplysninger om kriminelles adfærd, siger Kristian Thulesen Dahl.
Enhedslisten: Folketinget lukker munden på befolkningen
– Der er meget stor forskel på, hvilket syn på retspolitik, der er i de forskellige lande. Det er fornuftigt, at retspolitik i Danmark beslutter vi her på Christiansborg, siger politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (EL).
Hun betvivler, at de andre lande vil smide Danmark ud af politisamarbejdet.
En tilvalgsordning vil betyde, at danskerne ikke længere skal spørges, men Folketinget, anfører Johanne Schmidt-Nielsen.
Liberal Alliance: Nabolandene er interesseret i parallelaftale
Folkeafstemningen hænges åbenbart op på Europol, selv om det omfatter mange andre emner. Kunne folkeafstemningen alene dreje sig om Europol? Det afviser partileder Anders Samuelsen (LA), som helt og holdent går efter en parallelaftale.
– Det er unødvendigt. Jeg er fuldstændig sikker på, at svenskerne, tyskerne og andre nabolande ikke har interesse i, at Danmark bliver en ø, hvor de kriminelle kan vade rundt, siger Anders Samuelsen.
Flertal for tilvalg hos syv partiers vælgere
Den EU-positive ”Tænketanken Europa” fremlagde i august en opinionsundersøgelse med 81 % ja til fortsat medlemskab af Europol, skriver det socialdemokratiske netmedie Piopio.dk.
Ifølge tænketankens direktør Bjarke Møller kan alle partier mønstre flertal for en tilvalgsordning blandt deres vælgere bortset fra Dansk Folkeparti.
– Danskernes eneste bekymring er det her med udlændinge, siger Bjarke Møller til Piopio.dk. (Dj/081014)
© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.