Syv partier åbner borgen for borgerforslag

Den 29. april behandler Folketinget forslaget om eksterne beslutningsforslag fra 50.000 vælgere. Foto: Fagpressen.eu

Dansk Folkeparti presser for “hollandske” folkeafstemninger

Af Claus Djørup
Et flertal bestående af syv partier (alle bortset fra Venstre og Socialdemokratiet) vil indføre borgerdrevne folketingsforslag, som 50.000 vælgere med digital signatur kan kræve fremsat i Folketinget.

Det kan blive begyndelsen til udvikling, der fører til borgerdrevne folkeafstemninger som den i Holland den 6. april om EU’s aftale med Ukraine.

Det største parti blandt de syv forslagsstillere ønsker flere vejledende folkeafstemninger. Den 13. april fremsatte EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth (DF) et beslutningsforslag om “afholdelse af en vejledende folkeafstemning i Danmark forud for Tyrkiets optagelse i EU”.

Partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) vil gerne diskutere flere folkeafstemninger i forbindelse med det aktuelle beslutningsforslag, som førstebehandles 29. april.

– Det er interessant at få en diskussion med de partier, som er interesseret i at få forøget den danske befolknings engagement i politiske spørgsmål, om det alene skal være et spørgsmål om at få noget rejst i Folketinget eller om man også skal aktivere muligheden for en vejledende folkeafstemning, siger partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) til Fagpressebureauet.

– Vi ønsker at inddrage danskerne mere aktivt i det politiske arbejde. Erfaringen med folkeafstemninger viser, at mange sætter sig grundigt ind i det og har en holdning, så derfor vil flere vejledende folkeafstemninger være et gode, siger partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF).

Ordet “vejledende” er af hensyn til grundloven, som ikke rummer mulighed for borgerdrevne folkeafstemninger.

– I den praktiske verden skal der meget til før Folketinget ikke efterfølgende lader sig vejlede af et folkeafstemningsresultat, slutter Kristian Thulesen Dahl (DF).

Finsk forbillede
De syv forslagspartier har tilsammen 94 mandater er Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance, Alternativet, Det radikale Venstre, SF og Det konservative Folkeparti.

Dermed lykkes det formentlig Alternativet at få gennemført et forslag efter finsk forbillede kaldet “Åbent Ministerium” (Avoin ministeriö, Open Ministry), som partileder Uffe Elbæk (AL) fremsatte før folketingsvalget i sin tid som partistiftende løsgænger. Han var også mester for et forslag om borgerinddragelsescenter.

Kun Venstre og Socialdemokratiet samt de fire nordatlanter er ikke forslagsstillere.

50.000 digitale underskrifter

Ifølge forslaget kan 50.000 vælgere via digital signatur kræve at få fremsat, behandlet og stemt om et forslag.

Der er i modsætning til eksempelvis Holland ikke tale om borgerdrevne folkeafstemninger.

Folketinget kan risikere at behandle et forslag, som ingen i salen støtter. Der er nemlig intet kriterium om, at et eller flere folketingsmedlemmer tager forslaget på sin kappe. Der er kun en regel om, at Folketingets formand (altså ikke hele præsidiet) er den formelle forslagsstiller.

Folkeafstemninger kan være et redskab, men borgerdrevne forslag skaber en større involvering uden at give køb på det repræsentative demokrati, har Rasmus Nordqvist (AL) tidligere udtalt til Fagpressebureauet. Han er hovedordfører for de syv partiers forslag. (160416)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.