Sverige stopper import af russisk uran


Energiminister Khashayar Farmanbar og EU-minister Hans Dahlgrens optakt til EU-topmødet Versailles torsdag 10. marts: EU’s energisikkerhed skal forstærkes. (Skærmdump fra Regeringen.se)

Svensk opfordring til EU-topmødet på torsdag: VE og egen uran

Af Claus Djørup
Sverige stopper import af uranbrændsel til sine kernekraftværker, meddelte energiminister Khashayar Farmanbar og EU-minister Hans Dahlgren på et pressemøde i Stockholm søndag 6. marts.

Vattenfalls beslutning om importstop af uran fra Rusland gælder indtil videre. Den følges af en opfordring af Khashayar Farmanbar til at gøre det samme i de øvrige EU-lande og i det hele taget at gøre sig uafhængig af russisk energi.

Det er afgørende for atomkraftens rolle i klimaomstillingen, at alle europæiske lande gør sig uafhængige af russisk uran, lyder budskabet, som statsminister Magdalena Andersson må forventes at gentage på EU-topmødet i Versailles torsdag 10. marts.

Energiministeren lægger dermed op til, at Sverige genoptager/udvider sin uranproduktion.

EU skal bryde afhængigheden af russisk gas og i det hele taget af gas, lyder et andet budskab fra Sverige om europæisk selvforsyning. Endelig bør arbejdet med klimapakken ”Fit for 55” speedes op.

Sverige importerer forholdsvis lidt gas og olie fra Rusland. De to ministre vurderer, at den kan på kort sigt erstattes med import fra andre leverandører.

Prisstigninger på el og brændstoffer er den umiddelbare virkning af Ruslands krig mod Ukraine. Elpriser er særligt høje i Sydsverige (prisområde 3 og 4). Det er sært at forudse udviklingen, men de to ministre vil ikke være overraskede over store udsving.

Det vigtigste for husholdninger er at energieffektivisere – presse sine egne udgifter ned bl.a. gennem isolering, påpeger Khashayar Farmanbar.

– Jeg tror, at der findes en bred enighed i EU om, at det ikke er holdbart hverken sikkerheds- eller klimapolitisk , at den europæiske energiforsyning er afhængig af Rusland. I denne situation er det vigtigere end nogen sinde at øge vores egen produktion af VE og fremme omstillingen og bryde afhængighed af importeret energi, erklærer han. (Dj/060322)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.