Slovakiets Fico ugleset hos europæiske partifæller

Det slovakiske EU-formandskabs netsted har adressen EU2016.sk og skrives på fire sprog. (Skærmdump)

EU-formandsland med korruptionsmistænkt premierminister

Af Claus Djørup
Slovakiet ligger ligesom klemt og gemt mellem Østrig og Ukraine og deler grænser med de tre øvrige Visegradlande Ungarn, Tjekkiet og Polen.

For første gang har landet overtaget det roterende EU-formandskab midt i krisetid med Brexit og migration og værdiopbrud, som kaster et mindre behageligt lys på landet, der er plaget af neonazister, korruptionssager og xeno- og homofobisk EU-skepsis på regeringsplan.

EU-parlamentets socialdemokratiske gruppe, S&D, har to gange siden årsskiftet udtrykt misfornøjelse med premierminister Robert Fico, hvis parti SMER indgår i S&D.

Efter parlamentsvalget i marts opfordrede gruppeformanden for de europæiske socialdemokrater i EU-parlamentet, Gianni Pittella (S&D), den slovakiske parti- og regeringsleder til at droppe det nationalistiske Slovakiets National Parti (SNS).

Den opfordring blev ignoreret. Firpartiregeringen udgøres af SMER, SNS, det liberale tværnationale Most-Hid samt centrum-højrepartiet Siet.

Ingen plads til islam i Slovakiet
I slutningen af maj afkrævede S&D Robert Fico en forklaring på sine udtalelser om, at der ikke er plads til islam i Slovakiet. Udtalelsen faldt i et interview den 25. maj til det nationale nyhedsbureau TASR, som The Slovak Spectator gengiver på engelsk.

Heri afviste han, at Slovakiet skulle udvikle sig til et multikulturelt samfund.

I valgkampen i begyndelsen af året udtalte han inspireret af nytårsaften i Køln, at det er vigtigt at forhindre muslimske samfund i Slovakiet, fordi “vi ikke vil have, at de chikanerer vores kvinder på offentlige steder”.

– Når nu Slovakiet er et land hvor katolicismen dominerer og den evangeliske kirke er den næst stærkeste religion, kan vi ikke bare tolerere, at der kommer 300.000 eller 400.000 muslimer hertil, som vil begynde at bygge moskeer og begynde at ændre statens karakter, kultur og værdier”, erklærede Robert Fico.

Den 16. juni fordømte det europæiske socialdemokrati PES den udtalelse, oplyser The Slovak Spectator med henvisning til det slovakiske „Pravda“.

Videre udtrykte PES bekymring over Robert Ficos politik over for flygtninge, mindretal og homoseksuelle. PES sætter derfor SMER under observation, som kan føre til sanktioner og suspension.

Mistillidsdebat trækkes ud
Oppositionen har stillet et mistillidsvotum til indenrigsminister Robert Kaliňák i en korruptionssag omkring et luksusboligkompleks, som også involverer hans socialistiske partifælle Robert Fico og andre politikere.

Debatten og afstemningen er imidlertid udskudt på ubestemt tid, fordi parlamentet først skal have klarhed over adfærdsregler herunder om T-shirt er tilladt påklædning i parlamentssalen.

EU-systemet kører uanset indenrigspolitisk tumult

De halvårlige EU-formandskaber kører næsten af sig selv uanset formandsland. EU-topmøderne klares af den permanente rådsformand Donald Tusk, og de ordinære ministerrådsmøder arbejder efter et arbejdsprogram, som tre lande er fælles om, i øjeblikket Holland, Slovakiet og Malta.

Med andre ord er det svært at falde helt igennem eller brillere. Egentlig er det kun de uformelle møder i formandslandet (alle ordinære ministerrådsmøder foregår i Bryssel eller Luxembourg), hvor et formandsland kan promovere sit værtsskab og sine turistdestinationer.

Tusks velkomst
På selve skiftedagen 1. juli bød Donald Tusk velkommen på slovakisk med en bemærkning om Slovakiets evne til at opbygge gode relationer med sine naboer. Det kunne opfattes som en påmindelse om ikke at udvikle sig politisk ad samme linjer som Ungarn og Polen.

Slovakkerne skal være værter for det uformelle EU-topmøde i Bratislava den 16. september, hvor de 27 tilbageblevne EU-lande vil diskutere fremtiden for et EU uden UK.

Sagsanlæg mod kommissionen om kvoteplan
Premierminister Robert Ficos fire prioriteter formuleres som et økonomisk stærkt Europa, et moderne indre marked, en bæredygtig migrations- og asylpolitik og en stærk global position for Europa.

Bæredygtig migrations- og asylpolitik er i slovakisk indenrigspolitik et hårdtslående nej til en EU-fordeling af migranter, og i givet fald vil landet kun modtage kristne asylsøgere. Landet har anlagt sag ved EU-domstolen mod EU-kommissionen før kvotefordelingen overhovedet er vedtaget.

Det er formentlig det politikområde, hvor den slovakiske regering vil forsøge at gøre en forskel ved at sætte hælene i over for EU-kommissionens Dublin II-udspil.

Nynazister i parlamentet
Pronazisten Marian Kotleba, som ifølge BBC har ladet uniformen hænge i klædeskabet siden en regional valgsejr i 2013, og hans parti “Vores Slovakiet” fik godt 6 procent og blev det femte største parti ved parlamentsvalget 5. marts.

“Vores Slovakiet” har taget initiativ til en folkeafstemning om fremtidigt EU-medlemskab. Det støttes af kommunistpartiet KSS. En opinionsmåling dagen før den britiske afstemning viser dog, at godt 62 % af slovakkerne vil forblive i EU, mens knap 23 % vil ud.

Blandt de fire visegradlande har slovakkerne størst tillid til russerne og mindst tillid til amerikanerne, viser en opinionsundersøgelse i The Slovak Spectator den 24. maj.

EP-debat onsdag

EU-parlamentet diskuterer det slovakiske EU-formandskabs prioriteter onsdag 6. juni. (Dj/050716)

Research: Kristin Heulik, B.A.

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.