Skifergas overskygger Timosjenko

NICK HÆKKERUP: UKRAINE KAN FÅ EU-AFTALE UDEN LØSLADELSE AF JULIA TIMOSJENKO

Af Claus Djørup
Ukraine bliver måske løftet en tak op til status som associeret land, når EU-formandslandet Litauen vært for topmødet den 28. november i det såkaldte østlige partnerskab, dvs. samarbejdet mellem EU og tidligere sovjetrepublikker i Østeuropa og Kaukasus.

Det sker til diplomatiske ubehageligheder fra Moskva, der truer med beskårne gasleverancer til vinter og yderligere chikane af den internationale lastbiltrafik.

Den danske regering går på uldsokker før topmødet i Vilnius. Europaudvalget lukkede dørene, da handels- og europaminister Nick Hækkerup (S) gennemgik sagen fredag 15. november.

Det handler ikke kun om den fængslede tidligere premierminister Julia Timosjenko, men det handler også om hende.

KRAV OM FORBEDRINGER PÅ TRE OMRÅDER
Kravet til Ukraine er fremskridt på 1) den juridiske side, 2) valgsiden og 3) generelle økonomiske reformer, pointerer Nick Hækkerup.

– For mig er det afgørende, at vi opretholder presset på Ukraine for at komme så langt med reformerne som muligt helt frem til topmødet, før vi tager stilling hvor vi skal placere os, siger Nick Hækkerup.

Det er ikke et spørgsmål om alle betingelser er opfyldt eller ej, men om sammensætningen.

– Vurderingen vil være, om betingelserne i tilstrækkelig grad er opfyldt. Der er ingen tvivl om, at Ukraine har bevæget sig i den rigtige retning, men der er stadig oplagte ting, hvor der er plads til forbedringer, siger Nick Hækkerup.

INTET KRAV OM LØSLADELSE
– Julia Timosjenko er et væsentligt element i den samlede vurdering af, om kravene er imødekommet. Det har aldrig fra EU’s side været en betingelse for forhandlingerne, at hun skulle være løsladt, fortsætter Nick Hækkerup.

Rusland tilbyder Ukraine billigere gas, hvis den tidligere sovjetrepublik vil slutte sig til en russisk toldunion og droppe tættere tilknytning til EU, skriver nyhedstjeneste Euobserver.

– Lande, der ønsker at tilnærme sig EU, skal have mulighed for det uden at blive underlagt
et politisk pres hverken fra den ene eller den anden side om ikke at gøre det, lyden den udenrigsministerielle kommentar til Ruslands spillen med muskler.

HEKTISK AKTIVITET OMKRING KIEV
Ukraines energiafhængighed af Rusland er ved at blive formindsket. Ukraine har netop indgået en aftale om skifergas med Chevron til 10 milliarder dollar, og flere aftaler er på vej, skriver Financial Times.

Præsident Viktor Janukovitj udsender forvirrende signaler om, hvorvidt han ser mod Moskva eller Bryssel.

Forrige Weekend var han i Moskva, og parlamentet i Kiev undlod onsdag 13. november at stemme og vedtage en lov, der ville gøre det muligt for Julia Timosjenko at rejse til Tyskland for at komme under lægebehandling, skriver polske medier.

EU-parlamentet sender i den kommende uge EP’s tidligere formand Pat Cox og Polens tidligere præsident Aleksander Kwasniewski til Kiev med det udtrykkelige formål at sikre, at Ukraine kan og vil have en associeringsaftale med EU. (Dj/171113)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler er redaktionelt materiale og må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.