Landeflertal imod EU-forslag om OECD-regler
Mandat til fiskal disciplin i Frankrig og syv andre lande
Af Claus Djørup
Noget af det mest ømtålelige i Bryssel må være at tage fat om det selvbevidste Frankrigs økonomi. Ikke engang i gode tider kan det store land få styr på sine statsfinanser. Næste år vil præsident Emmanuel Macron præstere et offentligt underskud på 5 pct. og en statsgæld på knap 114 pct. af bruttonationalproduktet.
Hvad vil Macron gøre ved det? Svaret skulle have været afleveret medio oktober, inden EU-kommissionen i slutningen af november fremlægger en henstilling og råd om at vende kursen, der officielt præsenteres for økonomi- og finansministrene (økofin) den 10. december og vedtages efter årsskiftet den 21. januar.
Foruden Frankrig skal Italien, Polen, Belgien, Malta, Slovakiet, Ungarn og Rumænien have henstillinger baseret på EU’s såkaldt reformerede finanspolitiske regler, der forsøger at opretholde en venlig disciplin omkring de to centrale ØMU-grænser. De er 3 % for det årlige offentlige (stat, kommuner og fonde) underskud og en offentlig bruttogæld på 60 % af bnp.
Til sammenligning ligger Danmark lunt med et overskud på 1,4 % og en bruttogæld på 25,1 % i EU-prognosen for 2025. „Danmarks Finans- og Strukturpolitiske plan 2024“ blev publiceret den 20. september.
Mandat
Økonomiminister Stephanie Lose (V) har mandat til at bakke op om EU-kommissionens forslag til henstillinger.
Mandatet støtter, at tilpasningsperioder kan forlænges fra fire til syv år, hvis det pågældende land lever op til betingelser om reformer og investeringer, der kan skabe sunde og robuste statsfinanser.
Et mindretal bestående af Enhedslisten og Dansk Folkeparti imod, da Stephanie Lose forelagde mandatet i europaudvalget fredag 1. november.
Plan gælder uanset valg
Forpligtelserne gælder, uanset om et land for eksempel ved et regeringsskifte efter et valg ønsker at føre en anden finanspolitik, understregede Stephanie Lose i et svar til Charlotte Nellemann (LA).
Elementerne i planen kan ændres, men grundpræmissen må være, at et land med udfordringer i forhold til gældsgrænsen eller underskudsgrænsen stadig skal leve op til de samme kriterier og regler.
-Tilpasningsperioderne følger ikke skiftende valgperioder i landene, fastslog økonomiministeren.
9 lande overskrider frist
Fristen for aflevering af de nationale, økonomiske planer for 2025-2028 var 15. oktober. Foruden Frankrig mangler Belgien, Bulgarien, Kroatien, Litauen, Polen, Rumænien, Ungarn, Østrig og Tyskland at indsende deres mellemfristede fremskrivninger (MFF).
Fem af de otte lande, som skal have en henstilling i januar, er på listen over de sendrægtige. De tre retfærdige er Italien, Slovakiet og Malta. (Dj/071124)
© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.