Skatteaftale skal lokke flere jobpendlere over Øresund

København håber på flere svenske sosu’er og pædagoger. Grænsehindringsrådsmedlem Bertel Haarders næste mål er adgang til danske job for tredjelandsborgere, som bor i Sverige

Af Claus Djørup
Den ny dansk-svenske aftale om grænsependlere udvides fra privatansatte til offentligt ansatte, den tillader hjemmearbejde inklusiv fra caféer og sommerhuse uden risiko for at betale skat i bopælslandet, og kompensationsordningen justeres med en stramning på skat af SU og pensionsordning.

Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) håber på tusind nye ansøgere til velfærdsjob som følge af aftalen.

– Det er ingen hemmelighed, at vi mangler pædagoger og social- og sundhedsassistenter i København. Med denne aftale vil vi i endnu højere grad få dels svenskere til at arbejde i København, dels få flere danskere, der bor i Malmø, til at tage job i København, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Kun hvert tredje opslag resulterer i en succesrig rekruttering, og Københavns Kommune er en fast gæst på svenske jobmesser. Sprogbarrieren kan overvindes, og nu overkommes også barrierer i forhold til pensionsopsparing og andre fradrag, fremhæver Sophie Hæstorp Andersen.

Ventet længe

Med Øresundsbron som baggrund signerede den svenske finansminister Elisabeth Svantesson (M) og den danske skatteminister Jeppe Bruus (S) – flankeret af nordens – og europaminister Jessika Roswall (M) og nordens – og landdistriktsminister Morten Dahlin (V) – aftalen dagen efter EU-parlamentsvalget.

Det skete på ”Luftkastellet” i forbindelse med et møde i Malmø i samarbejdsorganisationen Greater Copenhagen, der dækker Øresundsregionen, Sydsverige og Østdanmark.

– Hvilken dag! Endelig er vi her. Mange har ventet længe. Det bliver enklere og lettere for pendlere og arbejdsgivere på begge sider. Aftalen gør vore lande rigere og knytter os endnu mere sanmen, nærmest jublede Elisabeth Svantesson over, at det er lykkes ”at ro i havn” efter adskillige års forhandlinger.

Mindske skånsk ledighed
I dag pendler cirka 17.000 personer fra Sverige til Danmark, og det er ca. 1.400 den anden vej.

-Det må gerne være mange flere. Fra dansk side har vi mangel på arbejdskraft, og derfor har det også virket lidt tudetosset, at der har været barrierer for folk i Malmø og resten af Sydsverige, der gerne vil have et arbejde, erklærede Jeppe Bruus.

Elisabeth Svantesson er overbevist om, at det får en tydelig effekt, at offentligt ansatte omfattes og der lempes for hjemmearbejde, som skal opgøres i rullende 12 måneders perioder frem for tre måneder.

De to ministre undlader at sætte et tal på ambitionen.

Kompensation
Danmark og Sverige kompenserer hinanden for kommuneskatten for private ansatte, men ikke for offentligt ansatte. Grundet af den store overvægt af svenske pendlere er Danmark netto bidragyder.

Pendlerne beskattes i arbejdslandet. Kompensationen til bopælslandet er modregning for velfærdsydelser, pendleren har ret til i sit eget land. Provenuet svarer til kommuneskatten.

Sverige har ønsket en ligestilling, og samtidig ligestilles nogle andre skatteregler for SU-modtagere og pensionister, oplyser Jeppe Bruus.

Disse ændringer er med til at skabe balance i kompensationsordningen, som det skattepolitisk udtrykkes. Det betyder, at Danmark betaler mere i kompensation, men mindre end uden den ny aftale.

Dansk skat på dansk SU og pensionsafkast
Dansk og svensk uddannelsesstøtte beskattes vidt forskelligt, og ifølge aftalen indføres et princip om, at SU beskattes efter udbetalingslandet.

Videre indføres dansk beskatning af afkastet på pensionsordninger, som svenskere har i kraft af arbejde i Danmark.

Indkomstgrænsen for udveksling af provenu angående den enkelte pendler forhøjes fra 150.000 til 210.000 danske kroner. Grundet den store forskel i pendlertrafikken er det Danmark, som leverer penge til Sverige.


Murbrækker for nordiske pendleraftaler
– Aftalen er en kæmpe sejr for kampen mod grænsehindringer og for Øresundssamarbejde, siger tidligere MF og minister Bertel Haarder (V), som er dansk medlem af det nordiske grænsehindringsråd.

– Nu er Øresundsregionen gået foran og har løst problemet med, at skattereglerne er forskellige. Nu skal det brede sig til resten af Norden, og der er Øresundssamarbejdet en murbrækker for hele det nordiske samarbejde, fortsætter han.

Bertel Haarders næste mål er, at Danmark åbner for, at statsborgere fra tredjelande, der bor i Sverige, kan arbejde i Danmark uden ret til at kunne flytte herover.

– Det sker ikke noget ved, at en person, der ikke er EU-statsborger, arbejder og tjener penge i Danmark. Det mangler vi.

– Den danske udlændingelov hindrer, at tredjelandsstatsborgere kan pendle til job i Danmark. Det står øverst på min liste i grænsehindringsrådet over grænsehindringer, som vi skal fjerne, fordi vi jo mangler dem. Langt de fleste er ufaglærte, og nogle er kvinder med tørklæde osv., men vi har brug for dem på restauranter, hospitaler – overalt. Vi fik at vide på mødet i Greater Copenhagen, at vi mangler arbejdskraft på alle niveauer – også ufaglærte, slutter Bertel Haarder.

Gælder fra 2025
Elisabeth Svantesson (M) og den danske skatteminister Jeppe Bruus gav hinanden håndslag på revisionen af 2003-aftalen under det danske statsbesøg i Stockholm den 6. maj.

De nye regler gælder fra 2025 med et parlamentarisk forbehold for Riksdagen og Folketingets godkendelse. (Dj/110623)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.