Sea Shepherd holdes i skak

Sea Shepherds pressemøde i Tórshavn 1. august – de skal holde sig til snak og holde sig væk fra grindehvaler, indskærper lagmanden. Foto: Kaj Joensen
 
Lagmanden formaner til besindighed over for grindeaktivister

Af Claus Djørup og Kaj Joensen
Færingerne skal fortsat udvise besindighed over for Sea Shepherds mange aktivister rundt på og om øerne, men de får ikke lov at forstyrre grindefangster.

Det er budskabet i en erklæring, som lagmand Kaj Leo Johannesen udsendte tirsdag 19. august efter et par måneder med de udenlandske aktivister rendende rundt. Erklæringen findes kun i én officiel sprogudgave, nemlig færøsk.

”Forhåbentligt finder vi snart en flok grindehvaler. Vores myndigheder er vel forberedte. Et er at protestere, noget andet er at lægge pres gennem ulovligheder. Hvis det sker, er det politiets opgave at løse problemet og at opretholde lov og orden,” forsikrer Kaj Leo Johannesen.

To afbrudte grindejagter
2014 har hidtil været fattig på grind. Der har blot været optræk til to grindefangster i den senere tid. Aktivister jog en lille flok på en snes grinder tilbage i havet lige efter olaj før der overhovedet var slået grindebud. Her er der indgivet politianmeldelse for brud på lagtingsloven om grindefangst.

Den 12. august mislykkedes grindejagten ved Hvalba (Kvalbø) på Suderø på grund af vejret, men den blev en generalprøve på beredskabet. Politiet var på plads og afspærrede slagtepladsen. Ifølge grindeloven er det ulovligt at forstyrre en grindefangst.

Kaj Leo Johannesen: Myndighederne klar til Sea Shepherds ulovlige aktioner. Foto: Fagpressen.eu

Sea Shepherd higer efter medieomtale
Erklæringen bærer overskriften ”Frem kommer han, som farer med lempe”.

Sea Shepherds hensigt er først og fremmest at få omtale, mens de er på Færøerne. Jo større ballade, jo mere omtale, desto mere strømmer der i Sea Shepherds pengekasse, skriver lagmanden i indledningen med underforstået henvisning til tilrejsende berømtheder og journalister samt en dansk tv-stations optagelser til en udsendelse om Sea Shepherd.

Lader aktiviser blive
Lagmanden afviser at smide aktivisterne – af lokale omtalt som miljøterrorister – ud eller forhindre dem at rejse ind, da Sea Shepherd er en lovlig forening. Myndighederne fører dog strengt kontrol med alle Sea Shepherds medlemmer, som kommer til Færøerne, og mistænkelige personer nægtes indrejse.

”Vi har ikke noget retsgrundlag for at fratage retten fra folk at protestere. Ytringsfriheden og demonstrationsretten er forankret i grundloven og en grundlæggende del af et velfungerende demokrati,” fastslår Kaj Leo Johannesen.

”Vi må respektere, at andre er uenige og kan fremføre deres synspunkter og protestere – hvis de holder sig indenfor lovens rammer. Det betaler sig ikke at overtræde andres grænser for at tvinge sine synspunkter igennem. Vi bør vise tolerance.”

Modstå provokationer

”De seneste to måneder har vi i vidt omfang bestået prøven. Vi har vist, at vi er et stilfærdigt og ansvarsbevidst folkefærd, der ikke lader sig provokere, som er Sea Shepherds hensigt. Det bør vi holde fast i, fordi omverden følger også med i, hvordan vi håndterer sagen,” skriver lagmanden.

Sagen om grindedrab er for betydningsfuld til at lade sig provokere, indskærper Kaj Leo Johannesen: – Vi skal hellere slå koldt vand i blodet.

87 aktionsklare aktivister
Sea Shepherd har ifølge egne oplysninger 87 medlemmer stationeret på de 18 færøske øer samt ”Brigitte Bardot” (12. august), der overvåges af den danske flåde. Det ville svare til godt 8700 aktionsberedte aktivister i Danmark. 

Kongeriget Danmark er inddraget i sagen. Sea Shepherds leder, Paul Watson, tværter Danmark til som medvier ved slagtning af grindehvaler, og den danske flåde og politi bruger ressourcer på at være i beredskab til ulovlige forsøg på at hindre grindefangst. (Dj+KJ/200814)

Artiklen er oprindeligt fra Sermitsiaq

www
Lagmandserklæringen
Sea Shepherds grindekampagne

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.