Rødrøde samler sig om fælles kampagneprogram

Manon Aubry fra La France Insoumise og Pelle Dragsted fra Enhedslisten i midten var hovedpersoner på “Now the People”s møde på Christiansborg

Klima, arbejdsmiljø og skattely øverst på 10-punktsprogram

Af Claus Djørup
Enhedslisten bevæger sig dybere ind i venstrefløjens europæiske samarbejde med betegnelsen ”Now the People” -”Nu er det folkets tur”. 15 venstrefløjspartier diskuterer en fælles platform til EU-parlamentsvalget den 6.-9. juni.

– Det handler om at tømre den moderne europæiske venstrefløj tættere sammen og på den måde vise, at der findes et stærkt alternativ til både den nye populistiske højrefløj og det gamle nyliberale centrumhøjre, siger Enhedslistens politiske leder, Pelle Dragsted.

Støtte til Ukraine mod Ruslands invasion og besættelse er en krumtap for ”Now the People”.

De 15 betydende, ikke-kommunistiske venstrefløjspartier mødtes på Christiansborg fredag 16. februar for at drøfte det fælles program i10 punkter. De respektive partier konsulteres inden publiceringen om et par uger.

De 10 punkter i kort form:
1. En grøn og retfærdig omstilling. EU skal sætte klima over marked.
2. Bekæmpelse af skatteflugt og sortlistning også af europæiske skattely.
3. Et arbejdsmarked med gode job og ordentlige arbejdsforhold.
4. EU’s budgetregler ændres til gavn for massive investeringer i social og økologisk bæredygtighed.
5. Boliger til overkommelige priser.
6. Fair handelsaftaler med belønning af produkter fremstillet under gode arbejdsforhold og med høje klima- og miljøkrav.
7. En human flygtningepolitik med respekt for asylretten og stop for volden ved EU’s grænser.
8. Et feministisk Europa med fokus på kvinders og seksuelle mindretals rettigheder.
9. Støtte til både Ukraine og Palæstina. Udenrigspolitik bør baseres på menneskerettigheder, mægling og fred.
​10. Et EU for mennesker, ikke for lobbyister.

Foto: Fagpressen.eu


Fælles kampagner
”Now the People”-platformen tænkes benyttet til fælles kampagnedage og samarbejde om politiske forslag på tværs af Europa op til EP-valget.

De samarbejder allerede i EU-parlamentet i venstrefløjsgruppen GUE/NGL, hvis fulde navn på dansk i sig selv er en semantisk opvisning i politisk navngivning. ”Den Europæiske Venstrefløjs Fællesgruppe/Nordisk Grønne Venstre”.

Diskussionen om en eventuel spitzenkandidat kører i et andet regi, nemlig i ”European Left Party”, som har en bredere og anderledes medlemskreds end GUE/NGL.

Forandre EU
Fagpressebureauet: Enhedslisten er vært for proeuropæiske venstrefløjspartier. Er jeres forvandling ved at være fuldbragt?

– Der er aldrig nogen i Enhedslisten, som har været imod europæisk samarbejde. Der har været kritik af EU som institution og de sociale og demokratiske underskud dér. I dag er det Enhedslistens holdning, at det er vi sammen med den europæiske venstrefløj om at prøve at forandre, svarer Pelle Dragsted.

– Derfor er det blevet endnu vigtigere for os at være stærkt forankret med stærke, dominerende venstrefløjspartier fra resten af Europa. Vi ville være ret alene med et mandat eller to i bedste fald. Når vi mødes med politisk ligesindede, er vi en relativ stor gruppe i EU-parlamentet.

Videreudvikling af plan B
En klar kritik af EU’s traktatgrundlag, eurosamarbejdet og markedsfundamentalisme er kendetegnende for disse partier: – Derfor er vi forenet i, at vi ønsker et andet og mere socialt EU.

Forud for ”Now the People” startede samarbejdet i ”Plan B”, som opstod efter finanskrisen i Grækenland, der ikke havde en plan B.

– Det er partier, som er meget bevidste om, hvordan EU’s traktatgrundlag på mange måder står i vejen for en progressiv politik, og som har en fælles ambition om at demokratisere EU, slutter Pelle Dragsted.

Gæstetaler fra FH
Sådanne konferencers deltagerliste kan indeholde usagte signaler om, hvem man gerne vil række ud til. Gæstetalere på den åbne del var:

1) Fagbevægelsens Hovedorganisations næstformand Flemming H. Grønsund:
Teslas stifter, Elon Musk, bryder sig ikke om fagforeninger, og Teslas arbejdere i Sverige er gået i strejke. Virksomheder skal ikke undslå sig overenskomster med henvisning til, at deres produkter er grønne. Den grønne omstilling skal gå hånd i hånd med arbejderes rettigheder.

2) Tidligere underhusmedlem for Labour, generalsekretær Judith Kirton-Darling fra Industry All Europe, der repræsenterer 7 millioner mine-, industri- og energiarbejdere i 38 lande:
Spørgsmålet er, hvordan vi når målet i 2030 om nul drivhusgasudledning. Vi har masser af erfaring med dårlig omstilling de senere år. Inddrag fagforeningerne i politiske og teknologiske beslutninger, for ellers får man ikke en retfærdig omstilling. Der ligger en kæmpe opgave med at efteruddannelse inden 2030. Sørg for, at fortidens fejltagelser ikke gentages i Europa i morgen.

3) Klimaaktivist Caroline Bessermann fra Den Grønne Ungdomsbevægelse:
Statsminister Mette Frederiksen (S) kan ikke være grøn, for hun er ikke rød nok. Hun bør indse, at det ikke er grøn versus rød, men om en markedsbaseret versus en social retfærdig omstilling. (Dj/180224)

Se også Polsk rødgrøn politikker for Ukraine, a-kraft og social afvikling af kul

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.