Putin truer med gasstop gennem Ukraine

Undgå optrapning. Foto: Fagpressen.eu

Lidegaard: Rusland positionerer sig inden mødet i kontaktgruppen

Af Claus Djørup
Ruslands præsident Vladimir Putin meddeler i et brev til 18 lande, som aftager russisk gas via Ukraine, at gasleverancer kunne blive helt eller delvis afbrudt på grund af Ukraines manglende betalinger for leveret gas siden august.

– Jeg læser det som endnu et russisk skridt for at positionere sig i forhold til de forhandlinger, der går i gang i kontaktgruppen – der består af EU, Rusland, USA og Ukraine – i næste uge (Genève 17. april, red.). Det er ikke noget særligt klogt skridt, og det er heller ikke et skridt, der på nogen måde klæder Rusland. Man har hovedansvaret for optrapning af konflikten, og der er ikke brug for mere optrapning – der er brug for nedtrapning, udtaler udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

Udenrigsministeren ser brevet som en politisk melding og ikke som en konkret trussel.

– Jeg tør simpelt hen ikke gætte på, hvordan russerne har tænkt sig at spille det. Foreløbigt er det en politisk melding, der ikke er særlig konkret, så jeg kan ikke gøre meget andet end at opfordre Rusland til at besinde sig, siger Martin Lidegaard.

EU-kommissionen kigger på konsekvenserne af en eventuel total gasboykot fra Ruslands side. I det tilfælde rækker lagrene til nogle uger, og Danmark kan blive opkrævet et energisolidaritetsbidrag.

– Hvis det kommer til en boykot, kan man ikke udelukke, at forordningen træder i kraft om en form for solidarisk deling af lagrene. Det kommer helt an på, hvordan det kommer til at spille og hvor alvorligt det er, slutter Martin Lidegaard.

PUTIN LÆGGER OP TIL AFTALE MED EU OM UKRAINES GASØKONOMI
Putins brev, som bl.a. er omtalt af The Financial Times og Euobserver, handler kun om gas i transit gennem Ukraine i kommercielle termer og nævner ikke Nord Stream og andre forbindelser. Derimod opfordrer han EU-landene til at hjælpe med at stabilisere Ukraines økonomi og sikre levering og transit for russisk naturgas.

Brevet forholder sig åbenbart ikke til EU og USA’s sanktioner.

Gazprom er interesseret i at fremstå som en pålidelig gasleverandør og undgå en gaskrig med Ukraine, der både vil koste penge og tabt prestige samt føre til, at de europæiske kunder gør sig uafhængige af russiske forsyninger, skriver den britiske avis.

Vladimir Putin forsøger at forklare de 18 stats- og regeringsledere, at Rusland har subsidieret Ukraines økonomi med 35 milliarder dollar gennem årene i form af rabatpriser som modydelse for 2010-aftalen for flådebasen på Krim. Den aftale er med russiske øjne ikke længere gyldig, da Krim er annekteret.

De 18 lande er ifølge Euobserver Frankrig, Tyskland, Italien, Polen, Tjekkiet, Slovakiet, Slovenien, Kroatien, Bulgarien, Rumænien, Østrig, Grækenland, Ungarn, Bosnien, Makedonien, Moldova, Serbien og Tyrkiet. Listen omfatter således 13 EU-lande og heraf fire af seks største medlemslande.

Et overvældende flertal i Europarådet med 47 medlemslande suspenderede torsdag Rusland for resten af året.

Gazprom har forhøjet prisen for gas til Ukraine med 55,3 procent fra 268,50 dollar til 485,50 dollar per 1000 kubikmeter, oplyser nyhedstjenesten Euractiv.

EU-RÅDSMØDER
EU’s udenrigsministre mødes til rådsmøde i Luxembourg mandag 14. april. Den danske holdning er dels at fastholde presset på Rusland, dels at undgå en EU-eskalering af konflikten.

Forsvarsministrene mødes dagen efter, hvor forsvarsminister Nicolai Wammen (S) nærmest sidder med som observatør som følge af det danske forsvarsforbehold. Hans budskab vil være, at det er vigtigt at holde tæt kontakt til NATO i håndteringen af krisen i Ukraine. (Dj/120414)

© Ophavsretsklausul Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.