Polsk rødgrøn politiker: Ukraine, a-kraft og social afvikling af kul

Maciej Konieczny: Ukraine er prioriteten for Polens EU-formandskab

Af Claus Djørup
Det vigtigste og eneste prioritet under Polens EU-formandskab om 10 måneder er at støtte Ukraines kamp mod Rusland, når man spørger Maciej Konieczny.

Den 43-årige politiker er medlem af Polens parlament Sejm, valgt i mineregionen Katowice, og en fremtrædende eksponent for landets venstrefløj som medstifter af partiet Razem, der støtter Donald Tusk-regeringen. Partiet indgår i koalitionen Lewica sammen med bl.a. de polske socialdemokrater.

– Vi støtter fuldstændigt Ukraines kamp mod russisk imperialisme. Fra begyndelsen støttede vi våbenhjælp til Ukraine, og vi er meget aktive for at overbevise europæiske venstrefløjspartier om, at man skal hjælpe Ukraine. Det har vi – Polens og hovedsageligt nordiske venstrefløjspartier – haft en vis succes med, siger Maciej Konieczny.

Nogle venstrefløjspartier i Vesteuropa såsom spanske Podemos – er ikke med på den Ukrainevenlige kurs, konstaterer han under et besøg i København i forbindelse med Enhedslistens konference på Christiansborg fredag 16. februar med venstrefløjspartier fra det halve EU i ”Now the People” med samt en repræsentant fra Ukraine.

Razem stiller op til EU-parlamentsvalget den 9. juni formentlig i en socialdemokratisk alliance – ”Det nye venstre” (Lewica). Partiet er så grønt, at det først efter EP-valget besluttes, om man skal tilslutte sig GUE/NGL eller De Grønne. Maciej Konieczny var medlem af et grønt parti i midten af 2010’erne, inden han var med til at stifte Razem.

Razem undlod at indtræde i regeringen, fordi partiet ikke blev imødekommet tilstrækkeligt først og fremmest på bolig- og sundhedspolitiske mærkesager.

Ikke tid til at ændre atomkraftpolitik
Den ny regering fortsætter PiS-regeringens atomkraftpolitik, og det sker med støtte fra Razem af hensyn til klimaet.

-Det er oplagt for alle undtaget det yderste højre, at vi har skal ud af afhængigheden af kul, men det vil tage tid, siger Maciej Konieczny, som er medlem af Sejms udvalg for 1) energi, klima og statsaktiver og 2) EU.

– Fra vores perspektiv på venstrefløjen er det polske kernekraftprogram afgørende, som blev påbegyndt under ”Lov og Retfærdighed” (PiS-regeringen, red.). Det er nødvendigt at videreføre det, fordi vi har ingen tid at miste. Vi har tabt nok tid, siger Maciej Konieczny.

Den ny regering bør heller ændre atomkraftprogrammet eller lokationer, for det gælder om at bevare kontinuitet og tempo.

Polen behøver både kernekraft og meget vedvarende energi – hav- og landmøller, understreger Maciej Konieczny.

Han ønsker lovgivningen ændret, så det bliver muligt at opstille langt flere vindmøller på land, som PiS stort set forbød.

Retfærdig omstilling
Maciej Konieczny deltager i oprydningen Lov- og Retfærdighedspartiets otte år ved magten.

– Lov- og Retfærdighedsregeringerne brugte meget energi og tid på krige med EU, mod LGBT-ideologien og forsvar for pavens gode navn, men på en eller anden måde var der ikke nok opmærksomhed til at fokusere på nøglespørgsmål såsom polsk energi og minedrift, lød hans diagnose i forbindelse med behandlingen den 20. december 2023 af et lovforslag om minedrift, der skal sikre ydelser til minearbejdere.

– Den ny regering, det nye flertal, har en opgave foran sig. Pointen er at sikre, at der gennemføres en retfærdig transformationsplan, der vil tage højde for en planlagt afvikling af kul i energisektoren på rimelige betingelser og som sikrer Polens energisikkerhed. 

Den ny lov om minestøtte skal statsstøttegodkendes af EU-kommissionen. Maciej Konieczny håber, at det bliver sidste gang, når det gælder kulminer og kulminearbejdere, selv om landet hænger på kul i endnu 10-15 år.

Grøn energi til Ukraine efter krigen
Den grønne omstilling og Ukraine er forbundne.

– Tysklands import af billig fossil energi fra Rusland er kollapset, og det er godt, for det var skidt for omstillingen.Den tyske model for omstillingvar ‘fake’, for den bygge på import af billig russisk gas.

– Efter krigen, som Ukraine forhåbentlig vinder, bliver der brug for kæmpe investeringer for at sikre et stabilt demokrati i Polen. Der kommer et stort pres fra vestlige koncerner for at gøre det profitabelt for dem, men investeingerne skal være investeringer i grøn energi og grøn teknologi i Ukraines befolknings interesse, understreger han.

Bondeprotester
Polske landmænd er på barrikaderne i et land, hvor landbrugs- og fødevaresektoren leverer hvert syvende job mod hvert 26. job i Danmark. EU’s landbrugsstøtte udgør 29 pct. af polske landmænds indkomst, og det i øvrigt samme relative tal som Danmark, som det fremgår af en oversigt fra Tænketanken Europa. Hvordan forholder Maciej Konieczny sig til bondeprotesterne?

– Polske og europæiske landmænd behøver tydeligvis beskyttelse mod import af billig korn fra Ukraine. Store vestlige selskaber dyrker korn i Ukraine langt billigere og importerer det til Europa. Lige så meget som vi støtter Ukraine militært og finansielt, skal vi beskytte vore europæiske markeder, eftersom vi forlanger langt mere af vore bedrifter med hensyn til miljø, arbejdsmiljø og fødevarekvalitet.

Støtter du bondeprotesterne?

– Jeg støtter idéen om beskyttelse af markedet. Vi kan ikke tillade, at europæiske landmænd går konkurs. Jeg forstår protesterne og mener, at vi skal finde en løsning, hvor de europæiske markeder beskyttes mod billig korn fra Ukraine.

Social dumping
På polske landeveje er det også ukrainere, som underminerer den lige konkurrence med underbetaling.

I Polen er det først og fremmest ukrainske selskaber, som står for social dumping, påpeger Maciej Konieczny.

Han bryster sig af, at hans parti var det første i Polen, der stod op mod social dumping og op mod polske transportselskabers interesser ved at kræve ens regler for alle chauffører i Europa.

På den ene side støtter du Ukraines kamp mod Rusland, mens du på den anden side holder Ukraine ude fra det EU’s marked …

– Polen skulle underkaste sig en masse regler (acquis communautaire, red.), da vi blev medlem af EU, og det tog lang tid for at blive fuldt medlem af det indre marked. Polen skal vinde krigen og vil blive medlem af EU, men Ukraine kan ikke deltage i det fælles marked uden at opfylde betingelserne, anfører Maciej Konieczny.

Tilbage til EU-formandskabet i første halvår 2025. Hvilke andre prioriteter bør Polen tage op?

– Alt andet er sekundært, når man har en krig på europæisk jord. Det er et eksistentielt spørgsmål for Europa. (Dj/180224)

Se også Rødrøde partier samler sig om fælles kampagneprogram

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.