OSCE advarer Polen mod koronavalg via postkasser

Polens omstridte præsidentvalg 10. maj kan stadig blive aflyst

Af Claus Djørup
OSCE tænder en svag advarselslampe over for afviklingen af Polens præsidentvalgs første runde den 10. maj, der skal foregå som i ordets bogstaveligste forstand brevafstemning. Metoden er omtrent den samme som den igangværende urafstemning herhjemme blandt lønmodtagerne om mæglingsforslaget på det private arbejdsmarked.

Polens stærke mand, Jaroslaw Kaczynski, formand for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS), fik sent mandag 6. april gennemtrumfet ved en afstemning i parlamentet Sejm, at præsidentvalget gennemføres 10. maj trods koronakrisen.

Der er også mulighed for at udskyde valget til den 17. maj, da Senatet – hvor oppositionen har flertal – kan sylte lovændringen i 30 dage. Endelig kan sundhedsministeren aflyse valget, og han ventes at give sin mening til kende midt i april, skriver nyhedstjenesten Polennu.dk.

Stemmepakke
Alle polske vælgere modtager en pakke, der indeholder en svarkuvert, en stemmeseddel, en kuvert til stemmesedlen, en vejledning og en erklæring, hvor man bekræfter, at der er tale om en hemmelig og personlig stemme, skriver den polenskyndige nyhedstjeneste.

På valgdagen skal kuverten med stemmesedlen afleveres i en postkasse mellem klokken 06 og klokken 20 om aftenen.

Kritikken hagler ned over den løsning, bl.a. at der ikke er postkasser nok til de måske 16,7 millioner stemmesedler, hvis stemmeprocenten bliver ligesom i 2015.

Valglov ændret i snæver proces
Valglovsændringerne blev gennemført i en proces med begrænsede muligheder for en meningsfuld debat om de vidtrækkende ændringer, kritiserer OSCE’s direktør for demokratiske institutioner og menneskerettigheder (ODIHR, Office for Democratic Institutions and Human Rights), islændingen Ingibjörg Sólrún Gísladóttir.

– Et ægte valg kræver en autentisk kampagne, hvor vælgerne kan høre programmer og udtalelser fra alle kandidater for at træffe et velinformeret valg, erklærer Ingibjörg Sólrún Gísladóttir (egen oversættelse fra engelsk, red.).

Koroanavirus hindrer valgobservatører
– De nuværende begrænsninger på at forsamles offentligt på grund af pandemien gør valgkampagner noget nær umulig. Jeg er bekymret for, at præsidentvalget falder under en række internationale standarder, hvis det fortsætter under de nuværende omstændigheder, skriver Ingibjörg Sólrún Gísladóttir.

Valghandlingen vil i givet fald foregå uden valgobservatører på grund af de omfattende rejserestriktioner som følge af Covid-19.

Ingibjörg Sólrún Gísladóttir tager ikke afstand fra metoden med brevafstemning, men advarer om, at den er vanskelig at organisere med så kort varsel, når man skal sikre hemmelig og fri stemmeafgivelse. Det er tillige i strid med Venedigkommissionens kodeks om, at grundlæggende ændringer i valgloven skal ske mindst et år før.

Postchef frygter for sundheden
Det er også i strid med den polske forfatning at ændre noget i forbindelse med et valg 6 måneder før dets afholdelse.

Alle præsidentkandidater – undtagen den siddende præsident Andrzej Duda (PiS) – og kommunale og regionale organisationer opfordrer regeringen til at udsætte præsidentvalget. Kaczynski svarer, at det ikke er forbundet med nogen risiko, når valget gennemføres med brevstemmer.

Koronasmitte kan overleve i dagevis på glatte overflader, og mange frygter en eksplosiv spredning af sygdommen gennem de 30 millioner valgbreve. Fredag 3. april trådte chefen for det polske postvæsen tilbage med begrundelsen, at det var en umulig og farlig opgave for postbudene at gennemføre valget, skriver Polennu.dk.

For få postkasser
Det polske postvæsen (Poczta Polska) råder over 16.000 postkasser i hele landet, hvoraf halvdelen er i byerne og tilsvarende antal i landdistrikterne. Der er cirka 1000 postkasser i hver af de 16 polske regioner, hvilket svarer til 6,45 postkasse i gennemsnit i de 2477 kommuner. Hver postkasse skal rumme over 1000 stemmebreve.

Polennu.dk videregiver et eksempel fra dagbladet Fakt på de lange afstande til postkasser: ”Vi har ikke nogen postkasse til breve. Tidligere var der en rød postkasse. Det er 20 år siden, og i vores by bor der kun 200 mennesker, og vi har 5 km til nærmest postkasse, siger Beata Osowska, der er borgmester i den lille by Bieniewa.”

81 procent af polakkerne mener, at valget skal udskydes, oplyser Polennu.dk.

Juniorpartner afventer
I forbindelse med afstemningen mandag trak vicepremierminister Jarosław Gowin fra det konservative koalitionsparti Porozumienie (Aftale) sig tilbage i protest mod fastholdelsen af valgdatoen 10. maj midt i koronakrisen og den økonomiske krise, oplyser Polskie Radio.

Porozumienie er dog ikke trådt ud af koalitionen trods partilederens afsked. Partiet holder dog åbent, om præsidentvalget skal gennemføres som planlagt.

Jarosław Gowin arbejder for en forfatningsændring, der selv forlænge Andrejz Dudas mandat og dermed valget i to år, skriver The Warsaw Voice. En forudsætning er, at Duda ikke genopstiller til den tid.

Senatsflertal kræver respekt for ret og institutioner
Den 27. februar vedtog senatsflertallet – dvs. oppositionen – en resolution vendt mod PiS-regeringens initiativer på retsområdet.

Senatet kritiserer, at resolutioner og beslutninger fra europæiske institutioner som EU-domstolen, Europarådet og Venedigkommissionen bliver ignoreret, mens afgørelser fra den polske højesteret åbenlyst miskrediteres, fremgår det af et folketingsnotat.
https://www.ft.dk/samling/20191/almdel/euu/bilag/446/index.htm

EPP: Udemokratisk valghandling
– PiS bruger koronaviruspandemien til at sikre sin præsidentkandidat endnu en periode, skriver det maltesiske EU-parlamentsmedlem Roberta Metsola (EPP) i en kommentar på vegne af den konservativ-kristendemokratiske gruppe.

– De af PiS planlagte foranstaltninger garanterer ikke fortrolighed ved stemmeafgivningen, stemmeoptællingen vil ikke blive kontrolleret af fuldstændigt uafhængige organer, og det forfatningsmæssige krav om en direkte afstemning vil blive ignoreret. Desuden risikerer folk op til 3 års fængsel for at miste valgkortet, opsummerer Roberta Metsola. (Dj/080420)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.