Nordatlantisk oprør mod Sverige

Grønland og Færøerne truer med boykot af Nordisk Råd

Af Claus Djørup
Grønland boykotter Nordisk Ministerråd, fordi det nordiske topmøde i Stockholm mandag 13. maj eller andre møder mellem de fem staters statsministre er uden de tre selvstyreområders deltagelse. Færøerne overvejer at følge trop.

Grønland sætter sin deltagelse i det nordiske regeringssamarbejde på pause, meddelte naalakkersuisutformand Muté B. Egede (IA) i en pressemeddelelse den 7. maj.

Årsagen er, at det svenske formandskab i Nordisk Ministerråds ikke vil invitere Grønland, Færøerne og Åland til sommermødet med regeringsledere i Stockholm den 13. maj.

Grønland har et princip om ”intet om Grønland uden om Grønland”. Det støder særligt i Nuuk, at naalakkersuisutformanden ikke inviteres, når udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitik er på dagsordenen.

Uacceptabelt
– Det burde ikke komme som et chok for nogen, at Grønland har ønsket selvstændigt medlemskab og ikke ønsker at være et B-medlem af Nordisk Råd, siger Muté B. Egedes partifælle, folketingsmedlem Aaja Chemnitz (IA) til Fagpressebureauet.

– Det giver mening, at Grønland sidder med og repræsenterer sig selv, når temaet er udenrigs- og sikkerhedspolitik, fordi det netop er intet om Grønland uden om Grønland. Det svenske formandskab i ministerrådet har valgt at sige, at Grønland, Færøerne og Åland ikke må inviteres med. Det er uacceptabelt, pointerer Aaja Chemnitz.

Hun vil ikke udtale sig om selve boykottens iværksættelse og varighed, da kompetencen ligger hos naalakkersusiut (den grønlandske regering).

– Jeg forstår og støtter op omkring det ønske, at Grønland skal være fuldgyldigt medlem af Nordisk Råd. Det er på tide. Vi er både en del af Arktis og Norden, og det er vigtigt, at Norden også respekterer, at vi er selvstyrende lande og selvfølgelig sidde med, når vi taler om udenrigs- og sikkerhedspolitik. Vores udenrigs- og sikkerhedspolitik er også vigtig i en nordisk sammenhæng, siger Aaja Chemnitz.

Parallel debat hos arktiske parlamentarikere
Hun er formand for de arktiske parlamentarikere (The Standing Committee of Parliamentarians of the Arctic Region, SCPAR), men udpeget af Folketinget og ikke Inatsisartut, da SCPAR’s medlemmer er de arktiske stater Canada, USA, Island, Norge, Danmark, Sverige, Finland og Rusland samt EU.

Her skubber Aaja Chemnitz på en sideløbende debat om fuldgyldigt medlemskab af Arktiske Parlamentarikere.

– Her støtter jeg op om, at Grønland får et medlemskab, og jeg prøver at kigge ind i, hvilke løsninger vi kan finde på det område. Velviljen, der er og bør være i forhold til at lytte til Grønlands ønsker, skal næres, men der skal også laves noget benarbejde for at få de andre arktiske lande med.

– Danmark har et medansvar i forhold til at række ud til Sverige. Jeg har drøftet med statsministeren (Mette Frederiksen, red.), at jeg håber, at Danmark står bag Grønlands ønske om et medlemskab af Nordisk Råd, for det er også i dansk interesse at lytte til både Grønland og Færøerne, slutter Aaja Chemnitz.

Mette Frederiksen håber på løsning
Statsminister Mette Frederiksen (S) siger til Sermitsiaq, at hun tager Muté B. Egedes melding ad notam og håber på en løsning.

– Jeg har fulgt den ordveksling, der har været mellem det svenske formandskab og Naalakkersuisut. Jeg har selv sagt ved Nordisk Råd, at vi ønsker en god placering af både Grønland og Færøerne i det nordiske samarbejde, siger Mette Frederiksen til den grønlandske avis.

Færøerne følger trop
– Hvis Sverige nægter Færøerne selvstændigt medlemskab, så skal vi genoverveje vores situation til efteråret, siger lagmand Aksel V. Johannesen (JF) til den færøske public service-station Kringvarp.

Grønland og Færøerne har i mange år forgæves forsøgt at blive fuldgyldige, selvstændige medlemmer af Nordisk Ministerråd, men møder modstand fra især Sverige og Finland, som har overhøjhed over de svensktalende, afmilitariserede Ålandsøer.

To færøske lagtingsmedlemmer, som er medlem af Nordisk Råd, forstår den grønlandske reaktion.

– Vi er i samme situation som Grønland. På et tidspunkt må vi bare acceptere et nej som et nej og muligvis gå ad samme sti som Grønland. Personligt ville jeg for lang tid siden været nået samme konklusion som grønlænderne, siger Erling Eidesgaard (Tjóðveldi/Republikanerne) til Kringvarp.

Sambandsformaning til Sverige
Johan Dahl (Sambandspartiet) opfordrer særligt Sverige og Finland til at tænke sig om. Han opfordrer lagmanden til at trykke på den nordiske pauseknap.

-Det vil være en katastrofe for det nordiske samarbejde, hvis Færøerne og Grønland træder ud af det nordiske samarbejde. Vi må finde en løsning, siger Johan Dahl til Kringvarp.

Muté B. Egedes åbne brev
Den 7. maj udsendte naalakkersuisutformand Muté B. Egede (IA) et såkaldt åbent brev om den svenske afvisning af Grønlands ønske om deltagelse i statsministermøder.

Grønland anser opdelingen i A- og B-hold som uacceptabel og uholdbar, pointerer Grønlandsk regeringschef.

”Grønland kan med meddelelsen fra Formandskabet for Nordisk Ministerråd konstatere at det rimelige krav om ligeværdighed fortsat ikke ønskes af Formandskabet for Nordisk Ministerråd idet det tillige understreges at der forbindelse med Nordisk Råds Session i Reykjavik stadig tages udgangspunkt i opdelingen i N5 og N8 (N5+3),” skriver Muté B. Egede.

Valget af format og indhold kan derfor alene tolkes som uvilje mod at acceptere muligheden for at Grønland, Færøerne og Åland optages som fuldgyldige og ligeværdige medlemmer i Nordisk Råd, fortsætter han.

”Jeg skal derfor meddele, at jeg som regeringsleder i Grønland sætter mit politiske samarbejde på regeringsniveau i Nordisk Råd på pause. Jeg kan ikke forsætte med at deltage ved arrangementer, hvor der en forskelsbehandling mellem deltagerne. Konsekvensen bliver, at jeg ikke deltager på vegne af Grønland i Nordisk Råd regi og dermed heller ikke deltager ved Nordisk Råds Session til efteråret i Reykjavik,” erklærer Muté B. Egede.

I 2013 boykottede daværende naalakkersuisutformand Aleqa Hammond et møde i Arktis Råd, som Sverige var formand for.

Nordisk Råds session foregår 28.-31. oktober i Reykjavik

Topmøde i Stockholm om konkurrencekraft, hybride trusler og Ukraine
Statsministermødet den 13. maj i Stockholm handler om sikkerhed og konkurrencekraft med deltagelse af erhvervsledere.

Det planlagte besøg på Ericsson handler om hybride trusler, cybersikkerhed og nye teknologier.

Derefter bruger de seks regeringschefer aftenen på at diskutere Ukraine.

Tysklands kansler Olaf Scholz deltager i pressemødet.

Dagen efter underskriver Ulf Kristersson og Olaf Scholz en aftale om et innovationspartnerskab. (Dj/100524)

www
Kringvarps nyhedsudsendelse 7 V 2024, der indeholder interviews med Sveriges nordens- og EU-minister Jessika Roswall, adjunkt Rasmus Leander Nielsen på Grønlands universitet Ilisimatusarfik, naalakkersuisutformand Muté B. Egede og lagmand Aksel V. Johannesen.

Grønlands udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitiske strategi for 2024-2033

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.