Mandat til automatiseret grænsekontrol

Danmark agter at tilslutte sig strammere kontrol ved EU’s ydre grænser

Af Claus Djørup
Integrationsminister Inger Støjberg (V) tager til det ekstraordinære EU-rådsmøde for rets-, integrations- og asylministre den 25. februar med europaudvalgets enstemmige opbakning til sit forhandlingsmandat til forslaget om systematisk, automatisk personkontrol ved EU’s ydre grænser.

Forslaget sigter først og fremmest på at trække terroristmistænkte fra tredjelande og hjemvendte syrienskrigere til siden. Det begrænser ikke muligheden for at søge asyl, bekræftede Inger Støjberg i europaudvalget tirsdag 23. marts over for Søren Bo Søndergaard (EL). Desuden er der heller ikke tale om ny registrering.

Den nylige vinterferiekø ved den dansk-tysk grænse vil ikke være tilstrækkelig til at bruge den foreslåede undtagelsesbestemmelse fra at lægge sit pas på en scanner, som tjekker op med eksisterende databaser, fastslog Inger Støjberg over for Kenneth Kristensen Berth (DF).

Forslaget er omfattet af retsforbeholdet, hvor Danmark har et halvt år til at meddele sin tilslutning.

Inger Støjberg forlængede tirsdag den danske grænsekontrol med 10 dage til den 4. marts. Den forholdsvis korte periode skyldes, at Danmark passerer en to måneders grænse i regelværket. Det forhindrer ikke endnu en forlængelse inden kl. 12 den 4. marts (Dj/240216)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.