Margrethe Vestager har støtte hjemme til sin EU-toppostkandidatur. Foto: Fagpressen.eu
Bred støtte i folketinget til Margrethe Vestagers kandidatur
Af Claus Djørup
Fungerende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har bred opbakning i det nye folketing bag sig, når han på EU-topmødet i aften (torsdag 20. juni) støtter konkurrencekommissær Margrethe Vestagers (R) kandidatur til posten som kommissionsformand.
De nødvendige meldinger og politiske tilsagn blev afgivet i et lukket møde i Statsministeriet for partierne onsdag 19. juni.
– Mandatet er, at hvis det er muligt for Margrethe Vestager at opnå at blive formand for kommissionen, så har Margrethe både Lars Løkkes opbakning og selvfølgelig også min, erklærer Mette Frederiksen (S).
– Jeg er glad for, at både Lars Løkke og Mette Frederiksen så entydigt har sagt, at de bakker op. Det er et signal, som Europa havde brug for at høre – der er opbakning fra både den fungerende statsminister og den kongelige undersøger, siger Morten Østergaard (R).
Enhedslisten klar til høring i EP
– Det er aftalt mellem de store partier. Det kan jeg ikke gøre noget ved, svarer Søren Bo Søndergaard (EL) om sin holdning til den danske kommissionsformandskandidat.
Han stiller i givet fald i udsigt, at MEP Nikolaj Villumsen (EL) i EU-parlamentets høring vil spørge, om hun vil tage initiativ til 1) en social protokol for at stoppe social dumping, 2) en klimalov med faste og bindende mål, samt 3) at EU-lande ikke kan fortsætte med at være skattely.
Folketingets europaudvalg nedsættes først i morgen fredag (21. juni). Derfor træffes europapolitiske beslutninger i et forum af partiledere (eller deres repræsentanter, som skal være folketingsmedlemmer), så interregnummet ikke udvikler sig til beslutningslammelse.
Budget, klima, Rusland, Tyrkiet og fire topposter
EU-topmødet begynder kl. 15. Første punkt er udveksling af synspunkter med EU-parlamentets afgående formand, Antonio Tajani.
Derefter kaster de 28 EU-landes stats- og regeringschefer sig over det næste syvårige rammebudget 2021-2027, det europæiske semester (landenes økonomiske status), arbejdsprogram for den næste kommission 2019-2024, klimapolitik og FN’s generalsekretærs klimakonference den 23. september samt udenrigspolitiske emner. Det sidste domineres af Ukraine/Rusland og Tyrkiets boringer i cypriotisk farvand
Under aftensmaden drøftes besættelse af de fem EU-topposter. De skal finde en afløser for EU-topmødeformand Donald Tusk samt nominere kandidater til posten som EU-kommissionsformand efter Jean-Claude Juncker, chef for den europæiske centralbank efter Mario Draghi samt udenrigskommissær efter Federica Mogherini.
Den femte EU-toppost er formand for EU-parlamentet, som stats- og regeringscheferne officielt ikke kan blande sig i.
ØMU og Brexit
Fredag kl. 9 mødes EU27 (dvs. uden Storbritanniens afgående premierminister Theresa May) i et såkaldt udvidet euro-format om videreudvikling af ØMU’en.
Endelig skal EU27-lederne diskutere udviklingen omkring Brexit og udsigten til en britisk udtræden uden aftale senest den 31. oktober. (Dj/200619)
© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.