Iberisk rambuk mod elprisens kobling til gas

Ursula von der Leyens illustration af prismekanismen.

Spanien og Portugal vil sænke elprisen med undtagelser fra statsstøtte- og markedsregler

Af Claus Djørup
På pressemødet fredag aften efter EU-topmødet i Bryssel 24.-25. marts blev en spansk journalist gelejdet til mikrofonen som den første for at stille et spørgsmål om Den Iberiske Halvø.

EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen svarede bekræftende, at der er aftalt en iberisk undtagelse, så en en høj gaspris ikke trækker elprisen op.

-Den Iberiske Halvø har en meget specifik situation. De har en høj procentdel af vedvarende energi, og det er meget godt, men meget få sammenkoblinger. Derfor er vi enige om særbehandling for Den Iberiske Halvø, svarede kommissionsformanden.

Bag svaret lå et dramatisk møde, hvor den spanske regeringschef udvandrede en stund.

Hendes korte svar var indholdsrigt nok til, at spanske og portugisiske tv-stationer og bloggere kunne bruge det til at illustrere ministerpræsident Pedro Sánchez og premierminister Antonio Costaderes’ sejr på topmødet, hvor de fik slået en bule i prismekanismen.

EU-godkendelse i maj
EU-kommissionen fremlægger i slutningen af maj detaljerne i den tidsbegrænsede iberiske undtagelse eller frigørelse fra gas som prismarkør.

Marginalprismekanismen i EU’s markedsudformning sørger for, at alle producenter får den samme pris for den producerede elektricitet i de respektive prisområder.

Gas udgør kun 15 % af det spanske marked, men markerer prisen på alt, skriver El País. Derfor ønsker Spanien at erstatte marginalpris med en referencepris for gas (prisloft) kombineret med kompensationer.

Entente af gasbyrdede lande
-Det er et meget vigtigt fremskridt, som vil give os flere værktøjer, end vi havde i går til at reagere på energikrisen, siger Pedro Sánchez til El Mundo.

Siden september har Spanien krævet, at gasprisen fuldstændig afkobles fra elregningen eller mulighed for at gribe ind på markedet ved at ændre prisfastsættelsen.

Sánchez står i spidsen for en slags entente af europæiske lande, der er ramt af den skyhøje stigning i gaspriserne og dens uoprettelige afsmitning på resten af energien, skriver El País.

I mellemtiden har EU-institutionerne rykket sig. For et par måneder siden hed det, at det var et kortsigtet problem, og at det europæiske energimarked fungerede perfekt. Nu åbnes for at drøfte ekstraordinære nødforanstaltninger, der skal anvendes på kort sigt.

“Mandatet er at analysere, ikke at autorisere. Det vil afhænge af ideernes kvalitet, timing og den indflydelse, det kan have på systemet,” siger EU-kilder til El Mundo. Dermed siges, at det måske er for tidligt med de to landes eufori over sejren.

Fem skeptiske VE-lande
Tyskland, Holland, Østrig, Sverige og Danmark er imod, oplyser El Mundo. De fem VE-lande mener, at risikoen er for høj ved at afvikle marginalprisfastsættelsessystemet. Det kræver en god strategi at ændre et marked, som det har taget tre årtier at etablere.

Gas er nemt at skrue op og ned for, når der er brug for at stabilisere elnettet, når den vedvarende energi enten svigter eller producerer kraftigt. Dernæst gør en høj gaspris vind- og solstrøm mere konkurrencedygtig.

Effektiv prismodel
Den nuværende model med marginalprisfastsættelse er den mest effektive, men der er behov for yderligere analyser, erklærede erklærede energikommissær Kadri Simson i oktober 2021 i forbindelse med præsentationen af den såkaldte værktøjskasse.

Med den nuværende markedsudformning er det stadig gas, der fastsætter den samlede elpris, da alle producenter får den samme pris for det samme produkt, nemlig elektricitet, når det kommer ind i nettet.

Vestager: VE attraktiv trods eventuel afkobling
-Som energipriserne er i dag, så har tilskyndelsen til at investere i ‘renewables’ (vedvarende energi, red.) aldrig været større, anførte EU-kommissær Margrethe Vestager en uge før energidiskussionen på EU-topmødet.

Der er masser af tilskyndelse til at investere i vedvarende energi, selv om gasprisen afkobles fra energiprisen, for energipriserne vil formentlig befinde sig på et højere niveau end for et par år siden, vurderede den danske EU-kommissær.

Barriererne er planlægningsprocesser, hvor nogle kan accelereses, selv om man skal respektere indsigelser mod at få vindmøller eller solvarmeanlæg som nabo. Der er også problemer med forsyningskæder f.eks. fabrikation af varmeveksler, så alle led skal tænkes igennem, før man konkluderer, at finansiering er problemet, understregede hun.

Analyse
EU-kommissionen er i gang med en analyse af marginalprissystemet, der har til formål at producere el til den lavest mulige pris. I den analyse ryddes bordet for “plejer” og konventionel tænkning. Sigtet er bevarelse af grundfunktionaliteten og samtidig tage noget af opdriften i elpriser ud, der stammer fra ekstremt høje gaspriser.

-Det er et super godt system, når forskellene på fuelpriser er relativt begrænsede. Når et fuel (brændsel) stikker fuldstændigt af, så stikker det hele af, for så får også de, der havde en lav indkøbspris, den samme høje pris på det tidspunkt , hvor man er nødt til at have gas i nettet for at få det til at balancere, påpegede Margrethe Vestager.

-Der er ingen tabuer, men der er heller ingen konklusioner endnu, tilføjede hun om analysearbejdet.

Resultatet indgår formentlig i EU-kommissionens opfølgning i maj om “Repower EU“-udspillet fra 8. marts. (Dj/270322)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.