Handelskrig om kopper og kander

Danmark stemmer imod straftold på kinesisk keramik

Endnu en varegruppe omfattes af antidumpingtold. Foto: Fagpressen.eu

Af Claus Djørup
Postordrevirksomheden Lisbeth Dahl A/S har regeringens fulde lydhørhed i protesten mod en truende straftold på keramik fra Kina.

Danmark vil stemme nej, når embedsmænd fra de 27 medlemslande og EU-kommissionen mødes den 4. april i EU’s antidumpingkomité ”ADC” for at tage stilling til kommissionens forslag om antidumpingtold på keramisk bordservice og køkkenartikler fra Kina – landet som udviklede porcelæn før vikingernes forfædre kunne lave lerkar.

Imidlertid er der udsigt til endnu et nederlag for handelsliberale lande, så toldsatser på mellem 13,1 og 36,1 procent vil sandsynligvis træde i kraft senest 15. maj, fremgår det af Udenrigsministeriets gennemgang.

STRAFTOLD PÅ KITSCH, SOM SLET IKKE FREMSTILLES I EU
Det er en ekstra regning til danske virksomheder et tocifret millionbeløb, som igen vil ramme forbrugerne i form af prisstigninger.

I 2011 udgjorde den danske import af keramik fra Kina cirka 160 millioner kroner svarende til 46 procent af den samlede danske import af keramik, mens den danske produktion havde en værdi på cirka 2,5 mio. kroner.

Lisbeth Dahl A/S importerer egne designede porcelænsprodukter fra Kina, der har en karakter, som ikke produceres i Europa, oplyser firmaet til Udenrigsministeriet. Derfor ønsker boligudstyrsimportøren, at antidumpingtolden i hvert fald ikke lægges på porcelænsprodukter, der ikke produceres i Europa.

Dansk Industri samt VVS- og værktøjsgrossisten Sanistål og boligudstyrdesignfirmaet Vipp har også meddelt Udenrigsministeriet, at de er modstandere af kommissionens forslag.

DANMARK IMOD BESKYTTELSESTOLD
”Regeringen er som udgangspunkt skeptisk overfor brugen af handelsbeskyttelsesinstrumenter, bl.a. fordi det sjældent er i det bredere erhvervsliv og forbrugernes interesse,” fastslår Udenrigsministeriet på vegne af eksportminister Pia Olsen Dyhr (SF), europaminister Nicolai Wammen (S) og udenrigsminister Villy Søvndal (SF).

”I den konkrete sag finder regeringen heller ikke, at alle kriterier for indførelse af en endelig antidumpingtold er opfyldt,” fastslås det i politikernotatet.

– Vi skal selvfølgelig tage udfordringerne med at få adgang til det kinesiske marked for investeringer meget alvorligt, men det gør vi ikke ved at lukke af for vores eget marked. EU’s stærkeste argument for en bedre adgang til investeringer i Kina er netop åbenheden på vores eget marked, erklærede Pia Olsen Dyhr under et besøg i EU-parlamentet i slutningen af maj sidste år.

FRANKRIG STØTTER PROTEKTIONISTISK TOLDKinas eksport af keramiske bord- og køkkenprodukter til EU udgjorde 728 mio. euro (knap 5,5 mia. kr.) i 2011, oplyste China Daily i efteråret 2012.

Frankrig er blandt kommissionens støtter, oplyser nyhedsbureauet AFP. (Dj/280313)

Comments are closed.