Grib Junckers investeringsplan

Lars Barfoed opfordrer regeringen til at sætte Fyn-Femer og Jyllandskorridoren på Junckers investeringsplan. Foto: Fagpressen.eu

Konservative: Regeringen skal handle hurtigt

Af Claus Djørup / Transportmagasinet
Den ny kommissionsformand Jean-Claude Junckers kommende fond på 300 milliarder euro er en gylden chance for at få et par store vej- og baneønsker gennemført. EU-ordfører Lars Barfoed (K) peger på vejen fra Sydfyn til Femer-tunnelen og Jyllandskorridoren.

– Vi skal ruste os til i Danmark at identificere vej- og baneprojekter, der har et europæisk perspektiv og er relevante for Junckers investeringsplan, siger Lars Barfoed, som bl.a. er tidligere trafikminister.

Han opfordrer regeringen til at handle hurtigt og lægge bud ind på investeringsprojekter inden næste måneds EU-topmøde.

– Man må gå gang med det nu. Det ville være underligt ikke at udvise rettidig omhu i Danmark, når man vil bruge 300 milliarder euro på investeringer i Europa, appellerer Lars Barfoed.

Juletopmødet
Planen er stadig en skitse, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og de øvrige stats- og regeringschefer skal drøfte på deres næste EU-topmøde 18. december.

– Alle medlemslande ser frem til at få konkretiseret Junckers plan om de 300 milliarder euro – hvordan man vil rejse pengene og hvad de konkret skal bruges til, siger Helle Thorning-Schmidt.

Dansk investorspejder
Henning Christophersen, tidligere Venstre-finansminister og budgetkommissær samt nuværende formand for metroselskabet, er leder af en tremandsgruppe, der skal finde private investorer til projekterne i samarbejde med den europæiske investeringsbank EIB.

De to andre er den italienske økonomiprofessor Carlo Secchi og den tidligere tyske transportminister Kurt Bodewig.

Kortere vej til Femer

En udvidelse af vejen på Lolland til eksempelvis en motortrafikvej kunne være et af de danske bud på projekter, der kunne finansieres via Junckers plan.

– En bedre vejforbindelse ville styrke væksten på Sydfyn, Langeland og Lolland. Sydfynske kommuner advokerer kraftigt for det, der er lavet vejreservationer, og det er naturligt at tænke det i fortsættelse af Femer Bælt-forbindelsen, når den står færdig, siger Lars Barfoed.

Den direkte rute Fyn-Femer ville aflaste Storebæltsbroen og det sjællandske vejnet. Den kunne dog ikke nå at være klar til tunnelindvielsen i 2021.

Jyllandskorridoren ved Rendsborg – emne for Junckers plan. Fagpressen.eu

Dansk-tyske flaskehalse
Videre peger Lars Barfoed på en udvidelse af Jyllandskorridoren fra Norge/Hirtshals til Hamborg.

Den danske del er udvidelse af den østjyske motorvej eller anlæg af en ny motorvej – hærvejslinien – samt investeringer i den sønderjyske jernbane.

– Det skal ses i det europæiske perspektiv. Man skal sikre, at udvidelsen af kapaciteten også gælder ned til Hamborg. Vi ser nogle gange store problemer ved Kielerkanalen og Elben, slutter Lars Barfoed.

Junckerpakken i EP 26. november

Jean-Claude Junckers mærkesag nummer ét er at finde 300 milliarder euro (lidt mere end det danske bnp) til investeringer for at skabe vækst og modernisere Europas infrastruktur.

Han fremlægger investeringspakken i EU-parlamentet onsdag 26. november kl. 9, oplyser parlamentets kalenderførere. (Dj/221114)

Artiklen er oprindeligt publiceret i Transportmagasinet.

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.