
EP-præsidiemedlem Christel Schaldemose: Super svært at indføre MEP-vikarer

Af Claus Djørup
Danmark mister en stemme i EU-parlamentet sommeren over, når Sigrid Friis (R/Renew) går på barselsorlov uden at måtte lade sig erstatte af stedfortræder. Hun vil formentlig få følgeskab af flere nybagte forældre i de kommende årtier.
Man kan mene, at tiden er overmoden til, at EU-parlamentet (EP) kan indkalde suppleanter. Imidlertid tyder intet på, at EU-parlamentet på den korte bane finder en løsning for medlemmer, der ønsker at gå på barselsorlov, lyder vurderingen hos Christel Schaldemose (S/S&D), som er medlem af parlamentets ledelse.
– Vi skal ændre grundlæggende på EU-parlamentets regler, hvis man skal indkalde suppleant, så det vil ikke ske lige med det samme, beklager det danske EP-præsidiemedlem.
– Der er alene overvejelser om, at man kan sidde hjemmefra og stemme. Det er selvfølgelig bedre end ingenting, men samtidig er det forkert, når man er på barselsorlov. Man er på barselsorlov, når man er på barselsorlov, og så skal man ikke arbejde. Jeg skubber selv på for at gøre noget, men det er super svært. Jeg ville ønske ”danske” regler, og det har vi desværre ikke, slutter Christel Schaldemose.
Hertillands er det normalt, at en stedfortræder indkaldes som midlertidigt medlem, når folkevalgte går på barselsorlov eller sygeorlov.
Stort tab og pres
Sigrid Friis har termin den 17. maj, og hun forventer at møde op i EU-parlamentet i slutningen af september. Perioden omfatter EU’s sommerferie i august, så tabet – fraværet – vil udgøre omkring tre arbejdsmåneder.
– Jeg synes, at det er et stort tab for en, som er i politik, fordi man gerne vil være med hvor det sker, siger Sigrid Friis.
Manglen på en MEP-vikar lægger et kæmpe, personligt pres på medlemmet for at vende hurtigt tilbage.
– Jeg føler et kæmpe ansvar over for de mennesker, der har stemt på mig og som har en forventning om, at jeg varetager mit politiske mandat og repræsenterer de værdier og holdninger, understreger Sigrid Friis.
– Det er ironisk, når vi samtidig er et europaparlament, som tror på, at det er en politisk opgave at sikre de rigtige rammer og strukturer for europæiske lønmodtagere. Vi laver øremærkede barselsordninger (mandat 13. juni 2018, red.) og sikrer ret til fravær i forbindelse med familieforøgelse, så vi tror på, at vi skal sætte de rammer ude i samfundet, men ikke når det gælder os selv, fortsætter hun.
Ej heller orlov med skærmkontakt
Indkaldelse af stedfortræder ved barsel eller sygdom blev diskuteret sidste sommer, da Roberta Metsola (EPP) skulle genvælges som EP-formand og var rundt i grupperne, men intet er sket, bemærker Sigrid Friis.
For nylig fik en EU-parlamentariker afslag på at kunne stille et spørgsmål digitalt på en kommissærhøring, mens hun sad hjemme i stuen med babyen liggende i vuggen.
Sigrid Friis’ kontor vil følge sager og møder især ITRE (industri, forskning og energi) hvor hun er medlem. Hun er stedfortræder i ENVI (miljø, klima og fødevaresikkerhed) og LIBE (borgernes rettigheder, retlige og indre anliggender).
– Hvis der ikke engang er åbenhed over for at kunne stille spørgsmål digitalt, så er der lang vej til at kunne stemme elektronisk, ræsonnerer Sigrid Friis.
– De fleste af mine kolleger i andre lande er overraskede over, at EP slet ikke har noget.
Amning tilladt
Sigrid Friis ville have valgt en noget længere orlovsperiode, hvis hun fortsat have været ansat på sin gamle arbejdsplads. Med ferie blev det til mere end 10 måneder, da hun fødte sit første barn.
Et forhold er dog nemmere end på Christiansborg. Mødre kan tage spædbarnet med ind i plenarsalen og udvalgsværelser og amme under afstemninger, fordi ens stemme kan være afgørende. Sigrid Friis er dog skeptisk over at byde sit kommende spædbarn det.
Hver stemme udslagsgivende
Hun har selv prøvet at være en afgørende stemme i en afstemning i ENVI så sent som mandag 31. marts, hvor hun sikrede finansiering af NGO’er gennem LIFE-programmet, der vedrører offentlige goder såsom hav, skov, ren luft og drikkevand. 41-40 mod spareforslaget.
Sigrid Friis’ 1. stedfortræder er kommunalbestyrelsesmedlem Hediye Temiz (R).
Intet orlovspåbud, ingen mødepligt
En anden, aktuel og på sin vis omvendt sag angår folketingsmedlem Linea Søgaard-Lidell (V), som officielt ikke går på barselsorlov, men hendes ordførerskaber er fordelt blandt de øvrige gruppemedlemmer. Hendes stedfortræder er Alexandra Sascha Bessmertnaia, som er persona non grata i partiet efter afsløring af russiske forbindelser.
Nye Borgerliges medstifter, løsgænger Peter Seier Christensen er et andet eksempel på, at Folketinget ikke har orlovspåbud. Han er alvorlig syg uden at være på sygeorlov.
Peter Seier Christensen har ikke deltaget i folketingsarbejdet i to år alene for at holde sin stedfortræder, Henriette Ergemann, ude. Hun ville i givet fald sandsynligvis tilslutte sig Lars Boje Mathiesens Borgernes Parti.
Folketinget har altså 178 aktive medlemmer. Peter Seier Christensen tæller dog med ved afstemningerne, da han indgår i blå bloks clearinger.
Clearingerne ophæves ved afstemningen den 24. april om mistillidsdagsordenen til energiminister Lars Aagaard (M), som debatteres onsdag 23. april. Man kunne derfor komme ud i en situation à la Erhard Jakobsen i 1973, som kom for sent til en afgørende afstemning i 1973, fordi bilen skulle tankes op.
Ophævelsen af clearinger er dog ikke total. Tre ministre er på statsbesøg med kong Frederik X i Japan, og det tager oppositionen hensyn til.
Som Sigrid Friis konstaterer i almindelighed: Hver stemme kan være afgørende. (Dj/130425)
© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.