Geert Wilders nederlag kan redde Holland fra saudiarabisk boykot

Af Claus Djørup
Den islamfjendske nationalist Geert Wilders parti PVV gik stik mod forventningerne tilbage ved EU-parlamentsvalg i Holland torsdag 22. maj.

Ifølge en prognose/exitpoll i bl.a. avisen Trouw bliver partiet det fjerdestørste med 12,2 procent og mister et af sine fire EP-mandater.

De største EP-partier er det proeuropæiske, liberalistiske D66 med 15,6 procent og det kristdemokratiske CDA med 15,2 procent, som hver får fire mandater. CDA mister dog ligesom PVV 4,8 procentpoint i forhold til valget i 2009.

Trediepladsen indtages af det liberale VVD med 12,3 procent og blot 0,1 procent foran PVV. Det socialdemokratiske PvdA opnåede 9,4 procent.

Stemmeprocenten var 37. Det officielle valgresultat må tidligst offentliggøres søndag 25. maj kl. 23, når de italienske valglokaler lukker.

PVV’s nederlag kan måske kølne den saudiarabiske vrede over en på arabisk, som Geert Wilders har sat på sin kontordør: ”‘Islam er en løgn – Muhammed er en forbryder – Koranen er gift”.

Dagbladet Volkskrant skriver, at den hollandske regering i al diplomatisk stilhed taget afstand fra PVV-valgbudskabet over for Saudi-Arabiens regering, der ifølge forlydender overvejer en handelsboykot.

Udenrigsminister Frans Timmermans flyver i nær fremtid til Riyadh for at drøfte sagen og redde hollandske milliardordrer.

VVD og PvdA danner Hollands nuværende mindretalsregering. (Dj/230514)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.