Færøerne og Grønland følger Storbritanniens farvel til EU tæt
Af Claus Djørup
19 folketingsmedlemmer har tilmeldt sig som deltagere i europaudvalget og udenrigsnævnets fælles følgegruppe for Brexit.
Følgegruppen har tre nordatlantiske medlemmer, hvilket afspejler Storbritannien og EU’s betydning for handel og fiskeri for Grønland og Færøerne. R, SF, K er ikke repræsenteret:
Erik Christensen (S)
Peter Hummelgaard Thomsen (S)
Nick Hækkerup (S)
Mogens Lykketoft (S)
Kristian Thulesen Dahl (DF)
Kenneth Kristensen Berth (DF)
Marie Krarup (DF)
Claus Kvist Hansen (DF)
Eva Kjer Hansen (V)
Erling Bonnesen (V)
Søren Bo Søndergaard (EL)
Finn Sørensen (EL)
Nikolaj Villumsen (EL)
Christina Egelund (LA)
Henrik Dahl (LA)
Rasmus Nordqvist (AL)
Aaja Chemnitz Larsen (IA)
Magni Arge (T)
Sjúrður Skaale (JF)
Møde med Barnier og rejse til London og Edinburgh
Følgegruppen forsøger at få et møde i stand med EU’s chefforhandler Michel Barnier. Desuden vil udvalget mødes med Danmarks EU-ambassadør, oplyser udvalgsformand Erik Christensen.
Videre planlægges en studietur til London og Edinburgh, når premierminister Theresa May har aktiveret artikel 50 (udmeldelsesparagraffen) i slutningen af marts og man kender den britiske proces.
Edinburgh inkluderes, fordi den skotske SNP-regering kræver at forblive i EU’s indre marked og vil ellers arrangere en ny folkeafstemning om uafhængighed.
Europaudvalget rejser i øvrigt til Canada 7.-10. februar (Ottawa og Toronto) i forbindelse med den canadisk-europæiske frihandelsaftale CETA.
Europaudvalgets folkehøring finder sted 25.-26. februar i Landstingssalen med et repræsentativt udsnit på 200 danskere. Høringen afsluttes med en partilederrunde.
Udvalgsformand: Folketinget skal være proaktiv i Brexit-forhandlinger
Alle medlemmer af europaudvalget samt udenrigsnævnet kan deltage i undervalget. Formålet er med Erik Christensens ord at være proaktiv i forhold til forhandlingerne om Storbritanniens udtræden af EU.
– I europapolitikken agerer europaudvalget som folketing, og resten af Folketinget har da en forventning om, at europaudvalget følger en så stor sag som denne særdeles tæt, sagde Erik Christensen til Fagpressebureauet umiddelbart efter europaudvalgets beslutning 2. december om etablering af følgegruppen.
Eksport og Londondanskere
– Det britiske farvel til EU får stor betydning for udviklingen af det fremtidige EU-samarbejde og derfor også for Danmark. Derfor foreslår Venstre, at europaudvalget opretter en følgegruppe, der kan følge forhandlingerne tæt og sikre kontakt og dialog med både EU og Storbritannien, erklærede Eva Kjer Hansen forinden.
– Brexit risikerer særligt at gå ud over dansk eksport til Storbritannien, ligesom man forventer, at de 30.000 danskere, der er bosat i Storbritannien, vil blive berørt.
– Der er rigtig mange danske interesser på spil. For at skabe tryghed for både borgere og erhvervsliv skal europaudvalget følge processen tæt og inddrage de berørte. Det vil være følgegruppens opgave at sikre tilstrækkelig information, så de berørte parter føler sig ordentligt oplyst, pointerede Eva Kjer Hansen.
Fylde op eller slanke efter Brexit
Hullet i EU’s budget efter Storbritanniens udtræden er en sag, hvor det budgetrestriktive Danmark vil være særlig opmærksom.
– Skal de 14 procent, som svarer til Storbritanniens betaling, betales af de andre lande eller bliver der f.eks. en besparelse på 7 procent, og så skal man finde de sidste 7 procent hos de andre lande?
73 af de 751 EU-parlamentarikere forsvinder. Skal de suppleres op med andre og efter hvilken fordelingsnøgle, eller vil man bare gøre parlamentet mindre?
Danmark vil være minimalistisk i begge tilfælde i modsætning til østeuropæiske lande, som ifølge Erik Christensens forventninger ønsker kassen og pladserne fyldt op.
Dansk fiskeri i britisk farvand er blandt de mange interesser, som Danmark skal varetage i forhandlingerne.
Venter på britisk udmeldelse
Udtrædelsesforhandlingerne kan først begynde, når Storbritannien har sendt en meddelelse i henhold til traktatens artikel 50.
Storbritannien er fuldt og helt medlem af EU indtil den dag, artikel 50-proceduren er bragt til en ende, fastslog statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kort efter den britiske folkeafstemning.
EU27-landene holder dog separate seancer på topmøderne uden den britiske premierminister.
Regeringen har et Brexitudvalg under ledelse af Udenrigsministeriet.
Svensk strategi for Brexit-gevinst
Sveriges regering har lavet en Brexit-strategi, der skal gøre den britiske udmeldelse til en gevinst for svenskerne.
En analyse fra det svenske eksport- og investeringsråd viser, at 15 procent af virksomhederne kunne tænkes at reducere deres investeringer fra Storbritannien. Erhvervs- og innovationsminister Mikael Damberg mener, at Sverige kan tiltrække en pæn del af disse omdirigerede investeringer.
Videre er den svenske regering i gang med en kampagne for at få flyttet EU’s lægemiddelagentur EMA til Stockholm. (Dj/280117)
© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.