Fiskere gisper efter fisk

Mandat til stadig færre Østersøfisk – Mogens Jensen arbejder på Østersøstrategi

Af Claus Djørup
– EU-kommissionsforslaget lægger op til reduktion på fem ud af 10 kvoter. Den korte version er, at det ikke ser alt for lyst ud i Østersøen. Det ser vanskeligere ud i år end sidste år. Derfor er det væsentligt, at vi får en plan for fremtidens fiskeri i Østersøen, som vi arbejder på.

Fiskeriminister Mogens Jensen (S) balancerede mellem biologisk holdbarhed og fiskersamfunds overlevelse i europaudvalget 9. oktober, da han forelagde forhandlingsmandatet angående ”forordning om fastsættelse for 2021 af fiskerimuligheder for visse fiskebestande og grupper af fiskebestande i Østersøen”.

Næsten hele folketinget står bag mandatet, der handler om at redde hvad reddes kan af det kollapsede fiskeri. Enhedslisten var alene om at votere nej, mens Alternativet og Liberal Alliance ikke er repræsenteret i udvalget.

Fiskevoterne for Østersøen skal besluttes på fiskeri- og landbrugsministerrådsmødet den 19.-20. oktober.

Underkvoter og overkvoter
Kommissionen har med Mogens Jensens ord valgt en forsigtig tilgang, som for visse bestande f.eks. vesttorsk indebærer lavere kvoter end muligt inden for den biologiske rådgivning og flerårige forvaltningsplan.

Af hensyn til fortsættelse af andet fiskeri foreslås samtidig højere, begrænsede kvoter for andre bestande såsom vestsild, hvor den biologiske rådgivning anbefaler nul fangst.

Sørgelig udvikling
-Det er på sin vis sørgelig læsning, for vi er på vej mod lukning af store del af fiskeriet i Østdanmark, istemte Kim Valentin (V), som man godt kan identificere med Gilleleje. Han er tidligere borgmester i Gribskov Kommune.

-Jeg kender ingen fiskere, som ikke er interesseret i, at der også er fisk i morgen. Venstre ser frem til en handlingsplan på, hvad man gør i Østdanmark for de små fiskerlejer og fiskerne, sagde Kim Valentin.

Torskeglubske sæler
Fødevareordfører Erling Bonnesen (V) bar spørgsmål ind fra fiskere omkring Langeland, som siger, at der egentlig er masser af fisk, men der er også masser af sæler.

-Sælerne er efterhånden den største fiskeriflåde i Østersøen, så der er al mulig grund til at gøre noget ved det, sagde Erling Bonnesen og opfordrede til stærkere fokus på regulering af sæler.

SF skuffet over sædvanlig håndtering
-Regeringens holdning er lidt ‘business as usual’. Jeg har svært ved at se, at vi står et nyt sted med et nyt flertal, sagde Rasmus Nordqvist (SF).

Han ser frem til arbejdet med Østersøstrategien, for der er behov for at forvalte havene på en anden, bæredygtig måde.

Fritidsloft for torsk
Den selvfangede nytårstorsk er ikke i fare, men loftet på fem daglige torsk fortsætter for fritids- og lystfiskere, som strammes til to styk i februar og marts. (Dj/151020)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.