Fem mandater plus et hængeparti


Af Claus Djørup
Dansk Folkeparti blev topscorer på nej-siden med fire dissenser til de i alt seks mandater, som regeringen bad om i europaudvalget onsdag 8. maj. Enhedslisten og Liberal Alliance sagde hver nej to gange, og Venstre og Det konservative Folkeparti sagde hver nej en gang.

EU-aftalepartiernes uenighed betød, at regeringen kun kom i hus med fem af de seks sager, fordi sundhedsminister Astrid Krag (SF) ikke havde sikret sig den fornødne opbakning til sit tidlige forhandlingsmandat om et nyt tobaksdirektiv.

Venstre og Det konservative Folkeparti undsagde regeringen, og der var heller ingen støtte hos Enhedslisten, så Astrid Krag kom i mindretal, da hun ikke ville tage flertallets ønske til sig om at lægge “afgørende” vægt på at bevare retten til markedsføring af snus. Hun skal forsøge at skaffe et flertal inden sundhedsministerrådsmødet den 21. juni.

I de øvrige sager fik ministrene store flertal for deres forhandlingspositioner.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) fik nej fra DF og Liberal Alliance til direktivforslaget om genopretning og afvikling af kreditinstitutter, og hun fik nej fra DF og Enhedslisten til forordningsforslaget vedrørende værdipapircentraler.

Finansminister Bjarne Corydon (S) fik nej fra DF og EL til sit temmelig budgetrestriktive mandat til EU-kommissionens forslag om ændringer til det igangværende 2013-budget.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) har alle partier bag sig til “at gå til makronerne” over for EU-kommissionens forslag om en såkaldt tilpasningsprocent, som kun rammer landbrug med over 5000 euro i årlig støtte.

Eksportminister Pia Olsen Dyhr (SF) har alle partier bag sig angående frihandelsforhandlingerne mellem EU og USA, som måske begynder i næste måned og kunne sætte global standard. (Dj/120513)

Comments are closed.