Lagmanden vil forblive i Schengen

Kaj Leo Johannesen: Færøerne kan tage imod flygtninge uden at overtage hele udlændingeområdet. Foto: Fagpressen.eu

Færøerne venter med overtagelse af udlændingeområdet 

Af Kaj Joensen, Det Færøske Nyhedsbureau
Udlændingeområdet bliver ikke overtaget før der fundet en løsning på, hvordan Færøerne står i forhold til Schengen-samarbejdet. Det har den færøske lagmand meddelt statsminister Helle Thorning-Schmidt.

De færøske regeringspartier er i regeringsgrundlaget enige om, at udlændingeområdet skal overtages. Tiden er ved at rinde ud for landstyret, hvis det skal nås i denne regeringsperiode, fordi der skal være valg senest i oktober.

– Det er en forudsætning, at Færøerne er med i Schengen-samarbejdet, efter at udlændingeområdet eventuelt er overtaget, siger lagmand Kaj Leo Holm Johannesen til Sermitsiaq efter det årlige møde med statsministeren i København i sidste uge.

– Statsministeren var enig i mine synspunkter og støtter ønsket om at få overblik over udfordringerne i forbindelse med Schengen-samarbejdet, fortsætter han.
 
Rapport primo marts
Justitsministeriet udarbejder en redegørelse om Schengen-samarbejdet og bliver færdig omkring månedsskiftet februar/marts, oplyser lagmanden.

– Vi får nogle opdaterede tal på, hvad det koster at overtage udlændingeområdet, men vi overtager ikke området før en aftale på Schengen-samarbejdet er kommet på plads, understreger Kaj Leo Holm Johannesen.
 
Færøerne kan tage imod flygtninge
Lagmanden sagde i sin nytårstale, at Færøerne bør tage imod flygtninge. Han nævnte dengang, at det kunne være tale om 50-60 familier.

– Vi er ikke klar på nuværende tidspunkt at tage imod flygtninge, men jeg ønsker først og fremmest at rejse debatten på Færøerne, forklarer lagmanden.

Han fik at vide at statsministeren, at det er ikke nødvendigt at overtage udlændingeområdet for at tage imod flygtninge.

Statsministeren lovede også, at Danmark vil stille de nødvendige ressourcer til rådighed, hvis Færøerne bestemmer sig for at tage imod flygtninge.
 
Fakta: Schengen-samarbejdet omfatter 22 EU-lande samt Norge, Island, Schweiz og Liechtenstein. Borgere i Schengenlande kan bevæge sig frit på tværs af grænserne mellem de 26 lande. Færøerne er med p.t. med i Schengen-samarbejdet via Danmarks medlemskab. (KJ/240115)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.