Færøerne ønsker ny handelsaftale med EU

Færøerne vil forhandle en større handelsaftale med EU for at øge eksporten. Foto: Fagpressen.eu

Danmark lover Færøerne assistance i Bryssel

Af Kaj Joensen, Det Færøske Nyhedsbureau
Den nuværende handelsaftale mellem EU og Færøerne kræver forbedringer, mener det færøske landsstyre. Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og udenrigsminister Martin Lidegaard (R) lover Færøerne støtte i forsøget at forhandle en ny aftale på plads.
 
Den nuværende handelsaftale fra 1997 (en positivliste) tager ikke højde for den ændrede sammensætning af den færøske eksport. Derfor er tolden høj på de pelagiske varer, som de færøske virksomheder ønsker at eksportere til EU-markedet.

Den færøske eksport er forandret meget siden 1997, da den nuværende handelsaftale mellem EU og Færøerne trådte i kraft. Færøerne eksporter langt mere pelagisk fisk og laks i dag, mens eksporten af bundfisk er faldet.

– Det er vitalt for vores samfund. Det er vores største udfordring at få gode handelsaftaler på markeder, som vi handler på, siger lagmand Kaj Leo Holm Johannesen (Sambandspartiet).

Første fase er toldlempelse for flere varegrupper
Kaj Leo Holm Johannesen tog sagen op med statsminister Helle Thorning-Schmidt på deres årlige møde i København i sidste uge. Lagmanden diskuterede også sagen med udenrigsministeren.

– Både statsministeren og jeg ser betydningen af, at Færøerne får en bedre handelsaftale. På kort sigt arbejder vi med at få nye varegrupper med i handelsaftalen, og på længere sigt arbejder vi på at få en ny handelsaftale. Vi planlægger nu, hvordan vi løser de rent praktisk, siger Kaj Leo Holm Johannesen.
 
Udenrigsministeriet spiller en stor rolle
Stats- og udenrigsministerierne har lovet Færøerne, at de vil stille alle deres ressourcer til rådighed for få en ny EU-handelsaftale.

Udenrigsministeriet kommer at spille en vigtig rolle, og derfor havde lagmanden også et møde med Martin Lidegaard, udenrigsminister, i sidste uge.

Martin Lidegaard lovede, at den danske ambassade i Bruxelles, som varetager danske interesser i forhold til handel og politik, vil stå til rådighed for Færøerne.

– I denne konkrete situation vil vi samarbejde med den færøske regering for at fremme de færøske ønsker og interesser igennem de kanaler. vi har. Vi har både formelle og uformelle samtaler og dialoger med politiske kontakter, som gør at vi kan fremme rigsfællesskabets interesser, siger Martin Lidegaard.
 
Idékatalog om stærkere rigsfællesskab
Kaj Leo Holm Johannesen og Helle Thorning-Schmidt drøftede også situationen i rigsfællesskabet. De blev enige om, at rigsfælleskabet skal styrkes. At Danmark nu hjælper Færøerne med en ny handelsaftale indgår i planerne om et stærkere bånd mellem landene.

Yderligere skal flere tiltag sættes i kraft, hvor erhvervslivet kan nyde godt af fælles ordninger mellem Danmark og Færøerne.

– Vi er blevet enige om at lave et idékatalog, om hvordan vi laver et stærkere bånd i rigsfælleskabet, og sidenhen vil lagmandskontoret og Statsministeriet sætte sig sammen og konkretisere planerne, siger Kaj Leo Holm Johannesen.  (KJ/210115)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.