EU-strid ingen hindring for LA’s regeringsdrøm

Anders Samuelsen (med ryggen til) gør sin regeringsfavn bred. Foto: Fagpressen.eu

Liberal Alliance nedtoner EU-forskelle

Af Claus Djørup
Liberal Alliance vil ikke lade sit borgerlige regeringsprojekt kuldsejle på grund af EU-politiske uenigheder om bankunion, retsforbehold og mange andre større eller mindre spørgsmål.

– Jeg har ikke set i grundloven, at man skal være for EU for at blive minister. Vi er faktisk for EU. Vi er for det indre marked, vi er for fredsprojektet, men vi vil gerne afbureaukratisere EU, sagde partileder Anders Samuelsen (LA) efter partiets sommergruppemøde mandag 4. august.

Man kommer selvfølgelig hinanden i møde, når man sidder i regering, og Venstre er blevet mere EU-kritisk og tilnærmer sig Liberal Alliance, fortsatte han.

– Jeg tror ikke, at det kommer til at afgøre, om vi kommer med i regering eller ej, konkluderede Anders Samuelsen.
EU er kun et bølgeskvulp for LA i forhandlingerne om en borgerlig-liberal regering. Foto: Fagpressen.eu

Mindre stat og mindre EU
– Vi er kritiske over for de samme ting, som vi er kritiske i Danmark – bureaukratiet, det at staten eller EU blander sig mere og mere, at tingene bliver mere og mere komplicerede. Vi kigger på EU med præcis den samme tilgang som vi kigger politisk i Danmark, uddyber EU-ordfører Mette Bock (LA).

Hvor stor forhindring vil EU-politik være? Det må de, der forhandler et eventuelt regeringsgrundlag, afgøre, svarer Mette Bock.

Alle må bøje sig
Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Enhedslisten udgør de EU-kritiske partier, men de stemmer forskelligt til konkrete forhandlingspositioner, mens de EU-venlige partier (S, R, V, K og SF) stort set står som musketerer.

Alligevel ser Mette Bock fortrøstningsfuld på, at EU-politiske barrierer nok skal blive klaret. Nogle må bøje sig for, andre må bøje sig noget andet – få enderne til at nå hinanden ved hjælp af fælles formuleringer.

– Man må se på det, der samler i stedet for det, der skiller, når man går i gang med at forhandle et eventuelt regeringsgrundlag, siger Mette Bock.

Bankunion blot et af mange punkter i regeringsforhandlinger
Liberal Alliances EU-politik tager udgangspunkt i det oprindelige formål med EF: fred, frihed og frihandel. Det levner ikke plads til bankunionen.

Fagpressebureauet: Hvis Venstre siger ja til bankunionen …?

Mette Bock: – Nu er du allerede inde i nogle regeringsforhandlinger. Det må komme på det tidspunkt. Jeg ser det ikke som et problem, som adskiller sig fra hvad alle andre regeringsdannelser har af udfordringer på en lang række forskellige områder. (Dj/050814)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.