EU har rigelig gas – også til Ukraine

Oettinger: FORTSÆT SAMHANDEL MED RUSLAND UANSET KRIMKRISEN

Af Claus Djørup (Energi.dk)
EU’s strategiske lagre er rigelige takket en mild vinter, fastslog energikommissær Günther Oettinger beroligende efter EU’s rådsmøde for energiministre.

– Der er p.t. ingen grund til bekymring på kort sigt for forsyningssikkerhed vedrørende gas. Vi har lagerreserver overalt og kan teknisk sende gas begge veje. Gasledningerne har fået monteret udstyr til at pumpe gas baglæns fra Tyskland, Polen og Tjekkoslovakiet til Ukraine, fremhævede den tyske EU-kommissær tirsdag 4. marts.

– Den russiske gas flyder stadig til det europæiske marked trods krisen. Det er vigtigt at fortsætte med normale forretningsforbindelser med vores handelspartner Rusland – de leverer gas og vore virksomheder betaler. Der er en gensidig afhængighed. Vi behøver russisk gas, og Rusland behøver penge fra Europa, så vi vil ikke så tvivl om disse gasleverancer, sagde Oettinger.

Rusland deltager i en tidlig advarsel-mekanisme, og faren for flaskehalse fordamper i sig selv med forårets komme, mente han.

EU-kommissionen er dog bekymret for forsyningssikkerheden i Ukraine, og gas indgår i en hjælpepakke, som kommissionen forbereder. Det kunne bl.a. være medfinansiering af modernisering af gastransitsystemet i Ukraine.

Ukraine skylder Gazprom to milliarder dollar, og Rusland ophæver nok rabatten til Ukraine, så prisen øges fra 186 til 400 dollar per 1000 kubikmeter, vurderede Oettinger.

Der ligger en gammel aftale om 400 dollar, så Rusland kan ikke presse prisen yderligere som politisk pression eller i forventning om, at IMF eller EU bare betaler for ukrainerne, pointerede energikommissæren.

Krim er i øvrigt afhængig af gas og strøm fra det øvrige Ukraine. (Dj/060314)

www Pressemøde

Denne artikel har været bragt i nyhedsbrevet Energi.dk

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets depecher må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.