EU-parlamentet skal have vetoret over EU-kommissionens arbejdsprogram, foreslår Ulla Tørnæs (V).
Hun undlader at fortælle i pressemeddelelsen, om det skal gennemføres ved en traktatændring eller udlirkes af den ny EU-kommission i forbindelse med godkendelsen til efteråret.
Til gengæld fremhæver den relativ yngre spidskandidat kvindekvoter som et eksempel, der skal udluges tidligt frem for eventuelt at blive nedstemt senere i parlamentets plenum.
– Mange kommissærer er gamle politikere, der har deres egne agendaer, som de forsøger at presse frem, selv om det ikke er i tråd med den ønskede udvikling i EU. Skrækeksemplet er kommissær for retlige anliggender Vivianne Reding og hendes kvindekvoter, som jeg ikke mener bidrager til en positiv udvikling. Et sådant forslag skal europaparlamentet have lov til at forkaste, skriver Ulla Tørnæs. (Dj/230514)
—
Fredag 23.maj: Statsministeren lemper valgaftenregel
Journalister har lov at ringe lokale valgresultater hjem søndag aften inden kl. 23, oplyser statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i et svar til Danske Medier, Danmarks Radio og TV2.
Dermed udvides den danske fortolkning af EU’s regler for offentliggørelse af de nationale EU-parlamentsresultater, som først må offentliggøres kl. 23:00:00 på grund af EU-embargoen vedtaget i 2002, når de italienske valglokaler lukker.
Det lokale resultat oplæses på de respektive optællingssteder. Denne offentlige handling må ikke transmitteres eller offentliggøres på anden måde end ved trediemandsreferat før kl. 23.
Dette trediemandsreferat er altså udvidet fra personlige tilstedeværelse på optællingstedet til et telefonopkald ligesom i de gamle dage.
“Når resultat er meddelt de tilstedeværende, kan det også meddeles til personer, herunder repræsentanter fra pressen, der ikke har været til stede, men som f.eks. telefonisk henvender sig til afstemningsstedet eller kommunen derom,” slutter Helle Thorning-Schmidts brev, oplyser Danske Medier.
Det giver mulighed for sikre prognoser tidligere om end senere end på en vanlig valgaften. Med velvilje fra kommunerne kunne Ritzaus Bureau, DR, TV2 og hvem der ellers vil ofre ressourcer nøjes med opkald til ét sted i de 98 kommuner.
I øvrigt holder seks partier valgaften på Christiansborg. Det konservative Folkeparti holder til på en nærliggende jazzrestaurant, og Folkebevægelsen mod EU holder til på Søpavillonen. (Dj/230514)
—
Fredag 23. maj: Geert Wilders nederlag kan redde Holland fra saudiarabisk boykot
Den islamfjendske nationalist Geert Wilders parti PVV gik stik mod forventningerne tilbage ved torsdagens EU-parlamentsvalg i Holland.
Ifølge en prognose/exitpoll i bl.a. avisen Trouw bliver partiet det fjerdestørste med 12,2 procent og mister et af sine fire EP-mandater.
De største EP-partier er det proeuropæiske, liberalistiske D66 med 15,6 procent og det kristdemokratiske CDA med 15,2 procent, som hver får fire mandater. CDA mister dog ligesom PVV 4,8 procentpoint i forhold til valget i 2009.
Trediepladsen indtages af det liberale VVD med 12,3 procent og blot 0,1 procent foran PVV. Det socialdemokratiske PvdA opnåede 9,4 procent.
Stemmeprocenten var 37. Det officielle valgresultat må tidligst offentliggøres søndag kl. 23, når de italienske valglokaler lukker.
PVV’s nederlag kan måske kølne den saudiarabiske vrede over en på arabisk, som Geert Wilders har sat på sin kontordør: ”‘Islam er en løgn – Muhammed er en forbryder – Koranen er gift”.
Dagbladet Volkskrant skriver, at den hollandske regering i al diplomatisk stilhed taget afstand fra PVV-valgbudskabet over for Saudi-Arabiens regering, der ifølge forlydender overvejer en handelsboykot.
Udenrigsminister Frans Timmermans flyver i nær fremtid til Riyadh for at drøfte sagen og redde hollandske milliardordrer.
VVD og PvdA danner Hollands nuværende mindretalsregering. (Dj/230514)
—
Torsdag 22. maj: DI til modangreb på cabotagemodstandere
EP-valgkampen 2014 præges af striden i transportbranchen om cabotage og social dumping. DTL’s vælgermøde den 6. maj blev transmitteret af TV2 News, og senest har DI Transport på ny kastet sig ud i den offentlige debat med en pjece om ”fakta og myter om cabotage”, der udgives sammen med arbejdsgiverforeningen ATL.
– Det er ikke i orden, at man på et forkert grundlag kriminaliserer de mange danske og udenlandske virksomheder, der helt lovligt udfører cabotagekørsel i Danmark og EU, erklærer DI Transports branchedirektør Michael Svane i en pressemeddelelse.
– De nuværende EU-regler beskytter den danske vognmandsbranche. Siden EU-reglerne blev indført i 2010, har beskæftigelsen i branchen været uændret, danske lastbiler kører 17 procent mere i Danmark, og vi har vundet markedsandele i lastbilstrafikken til og fra Danmark, anfører branchedirektør Michael Svane, DI Transport, med underforstået adresse til S, SF, DF og Enhedslisten/Folkebevægelsen mod EU. (Dj/220514)
—
Torsdag 22. maj: Britta Thomsen klager over Politikens fraværsopgørelse
MEP Britta Thomsen vil melde Politiken til pressenævnet på grund af en fraværsopgørelse, der placerer hende værst blandt de 13 danske EU-parlamentsmedlemmer med 56 procent fravær, oplyser Journalisten.dk.
-Jeg er et af to danske medlemmer, der sidder i to udvalg. Jeg har kun 22 procent fravær i det ene og 56 procent i det andet, men det er jo, fordi mange møder ligger samtidig, forklarer Britta Thomsen.
-Det her kan ødelægge mit valg. Mit bagland er rystet. Jeg har været udsat for lidt af hvert, men det her er noget af det frækkeste, jeg har været udsat for nogen sinde i mit liv, siger hun til Journalisten.dk. (Dj/220514)
—
Torsdag 22. maj: Sydslesvigsk Parti anbefaler proeuropæisk kryds
”Vi siger ja til børnecheck til alle EU-borgere, som arbejder og betaler skat i Danmark,” erklærer Sydslesvigsk Parti, som anbefaler at stemme på kandidater, der går ind for et stærkt europæisk samarbejde og bevarelse af den kulturelle og regionale mangfoldighed.
Det tyske mindretalsparti opfordrer tillige Danmark til at ophæve de fire Edinburgh-forbehold, skriver Flensborg Avis.
Sydslesvigsk Parti fremhæver EU’s støtte til det grænseoverskridende samarbejde i det dansk-tyske grænseland og undlader at nævne EU-kommissionens afvisning af den europæiske mindretalsorganisation FUEV/FUEN’s ønsker om et borgerinitiativ kaldet ”Minority Safepack” om en EU-politik for bedre beskyttelse af nationale og kulturelle mindretal. (Dj/220514)
© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.