Den svenske chauffør i EU-parlamentet

Peter Lundgren: I Bryssel er svenske brancheorganisationer ligeglade med, hvilket parti jeg repræsenterer. Foto: Fagpressen.eu

Sverigedemokraternas Peter Lundgren i EP’s transportudvalg

Af Claus Djørup /Transportmagasinet
– Jeg har kørt lastbilchauffør i 30 år. Flere og flere af mine kolleger bliver arbejdsløse, fordi de erstattes af lavtlønnede fra øst. Vi har præcis de samme problemer med piratkørsel i Sverige som I har i Danmark, siger Peter Lundgren, nyvalgt EU-parlamentsmedlem for Sverigedemokraterna.

Han er opvokset i Bjuv uden for Helsingborg, hvor det uglesete parti står stærkt.

– Man taler om at slippe det indre marked helt løs. Det bliver dødsstødet i hvert fald for den svenske vognmandsbranche. Jeg frygter, at den almindelige vejgodstransport overtages helt af udenlandske lastbiler, når det bare handler om at køre så billigt som muligt fra punkt A til punkt B.

Det vil også forringe miljøet, hvis svenske 24 meter biler erstattes af europæiske 13,6 meter trailere. Det vil give flere lastbiler på vejene.

Ingen tomkørsel før cabotagen
– Jeg kørte som eksportchauffør i 10 år i 1990’erne, før vi fik cabotageforordningen. Vi kørte aldrig med tomme biler, og det gjorde danske og norske lastbiler heller ikke. Man samarbejdede med speditører rundt i Europa om at få last hjem. Problemerne begyndte, da man fik forordningen og især efter optagelsen af de tidligere østlande.

– Efter den tredje transport kører man eksempelvis til Danmark, laster og kan køre tre ture til. Det samme sker i Danmark – sender bilen til Sverige og vender tilbage.

Tordner mod EU-eliten
Den først udpegede transportkommissær Maroš Šefčovič fra Slovakiet er flyttet til posten som kommissær for energiunionen, efter at sloveneren Alenka Bratušek blev dumpet. Afløseren Violeta Bulc er den ny transportkommissær.

Det lå ikke i kortene ved høringen, hvor Peter Lundgren kritiserede Maroš Šefčovič for at være elitær.

Peter Lundgren: De aner ikke, hvad der foregår med falske kørekort. Foto: Fagpressen.eu

– Det er bare to procent, som er cabotagetransporter, siger Maros Sefcovic. Han skulle snakke med transportforbundene i Danmark og Sverige for at få rede på sandheden, men det gør han ikke.

Falske kort er sat i system

– Jeg forsøgte at løfte sagen her, men de aner ikke, hvad der foregår med falske kørekort. Der findes altså en hjemmeside Foreignlicense.com, hvor man kan købe tre opsætninger (identiteter), så man ikke behøver at holde hvil.

På den anden side var Maroš Šefčovič trods alt bedre end den nuværende transportkommissær Siim Kallas set med Peter Lundgrens øjne, for den slovenske EU-kommissær gav indtryk af, at han vil tage sig af cabotagetrafikken og problemerne med social dumping.

Violeta Bulc gentog i hovedtræk Maros Sefcovic’ svar, da hun blev eksamineret af EU-parlamentet, for den ny kommissionsformand Jean-Claude Juncker har anlagt en mere social profil.

2680 km uden hvil
– I sommers tog det norske politi en chauffør, som var kørt galt. Han havde tre identiteter og havde kørt 2680 km med fem minutters pause. Det er den tid, det tager at standse og bytte førerkortet.

– Han var oven i købet blevet stoppet ved Gøteborg, og det svenske politi havde ingen mulighed for at kontrollere, om kørekortet var ægte eller købt, siger Peter Lundgren.

Internationalt register
Peter Lundgren ønsker et internationalt register, som udlandschauffører skal tilmeldes, så politi overalt kan kontrollere rigtigheden af chaufførens identitet.

– Man siger, at det skal klares på nationalt niveau. Hvordan skal en svensk eller dansk færdselsbetjent kunne kontrollere et førerkort fra eksempelvis Bulgarien? Det er jo umuligt. Det er et større problem end EU-bureaukraterne tror, for de forstår mig ikke, når jeg forklarer det.

Dieseltyverier presser prisen
– Noget må gøres. Vi har biler, som kører 5 kroner per km, og det er omkring én krone under udgiften til brændstof. Vi har fået jætte store problemer med dieseltyverier. Sidste år blev der stjålet 10 millioner diesel i Sydsverige.

Det svarer til 25 millioner km, da en lastbil bruger omkring 4 liter per svensk mil.

Danskere er velkomne
EU-parlamentets transportudvalg har ingen danske medlemmer, så Peter Lundgren tager gerne imod danske besøg.

– Jeg har haft mange besøg af svenske brancheorganisationer. Det er morsomt, at de er ligeglade med, hvilket parti jeg repræsenterer. De ser, at min hovedinteresse er transportsager og hvad jeg kan gøre.

– Ni är välkomna hit. (Dj/261014)

Den oprindelige version er bragt i Transportmagasinet nr. 18/2014.

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.