Danmark genoptager støtte til Egypten

Holger K. Nielsen: Negativ reaktion i Egypten på suspension af bistand. Foto: Fagpressen.eu

Holger K. Nielsen vil holde regime fast på forfatning

Af Claus Djørup
Danmark genoptager støtten til Egypten, oplyste udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) i europaudvalget fredag 17. januar.

Det drejer sig om statsbistandsmidler for omkring 30 millioner kroner årligt, som blev fjernet efter EU’s udenrigsministres fordømmelse 21. august 2013 af undtagelsestilstanden og militærets indgreb mod demonstrationer i Mellemøstens folkerigeste land.

– Det er svært at gøre situationen op sort-hvid. Der er en demokratiseringsproces i gang, og det er vigtigt, at vi ikke støder Egypten fra os. Vi håber på bedre dialog og kontakter, lød Holger K. Nielsens begrundelse.

Forfatningen er problematisk på en række områder bl.a. udelukkelse af visse grupperinger (Det muslimske Broderskab og dets Friheds- og Retfærdighedsparti), men der er også fremskridt i forhold til tidligere, fortsatte udenrigsministeren

Han betegnede beløbet som symbolsk, der skal udgøre et tillidsskabende skridt, og man skal binde den egyptiske regering op på den netop vedtagne forfatning.

– Det er den hidtil mest demokratiske forfatning, men det er ikke godt nok. Det er ikke acceptabelt, at for eksempel broderskabet udelukkes fra processen, erklærede Holger K. Nielsen.

– Den forfatning skal de bindes op på, fastslog tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K) og tilføjede en forhåbning om, at kulturinstituttet snart kan genåbne.

EU-ordfører Nikolaj Villumsen (EL) er imod genoptagelse af støtten til militærregeringen under ledelse af Abdel Fatah el-Sisi.

98,1 procent stemte ja ved folkeafstemningen 14. og 15. januar, og stemmeprocenten var 38,6 procent blandt de 53 millioner vælgere, oplyser BBC. (Dj/210114)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.