Danmark boykotter møder i Ungarn

Lars Løkke Rasmussen: Viktor Orbán misrepræsenterer EU

Af Claus Djørup
Energiminister Lars Aagaard (M) var ikke at spotte på det såkaldte familiefoto fra det uformelle møde i Budapest for energiministrene tirsdag 16. juli.

Danmark slutter sig til boykotten af uformelle ministermøder i Ungarn, som varetager det roterende EU-formandskab frem til årsskiftet.

”Regeringen ønsker at tage tydelig afstand fra det ungarske formandskabs håndtering af Ukraine i de første uger af formandskabet. Derfor vil Danmark indtil videre dække uformelle ministermøder i Ungarn på embedsmandsniveau,” skriver udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) i et hurtigt svar til europaudvalgsformand Brigitte Klintskov Jerkel (K).

”Orbáns udtalelser og formandskabets kommunikation efter besøgene har bidraget til at give et forkert indtryk af, at Orbán handlede på EU’s vegne. Det er på ingen måde tilfældet,” understreger den danske udenrigsminister.

”Som det siddende EU-formandskab har Ungarn et ansvar for at fremme og forsvare fælles EU-positioner. Det gælder ikke mindst om EU’s uforbeholdne støtte til Ukraine,” slutter Lars Løkke Rasmussen

Otte lande og EU-kommissionen
Ifølge Euractiv synes tyske ministre at indtage samme position, og dermed nedgraderer alle otte EU-østersølande samt EU-kommissionen deltagelsen i uformelle møder i Ungarn.

Nyhedstjenesten Euobserver føjer Cypern til listen.

En del af de hollandske ministre i den ny firpartiregering vil heller ikke deltage i uformelle møder, skriver Dutchnews. Geert Wilders PVV og bondeprotestpartiet BBB er imod boykot af møder i Ungarn.

Det næste uformelle møde i Budapest er mandag 22. juli for justits- og indenrigsministre.

Afbuddene er en reaktion på Ungarns regeringschef Viktor Orbáns selvbestaltede Ukraine-fredsmission til Moskva og Beijing og besøg hos Donald Trump i Mar-a-Lago i Florida.

Mandag 15. juli meddelte EU-kommissionen, at EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen har besluttet, at ingen EU-kommissær vil deltage i uformelle ministermøder under det ungarske EU-formandskab. EU-kommissionen vil dog være repræsenteret med højtstående embedsmænd.

Energikommissær Kadri Simson, klimakommissær Wopke Hoekstra og grønpagtkommissær Maroš Šefčovič så man heller ikke i Budapest den 16. juli.

Ungarn tørster efter russisk olie
– Det ungarske formandskabs ansvar er at arbejde på at sikre, at Europa ikke kommer bagud, og det er derfor, vi har fredsmissionen, replicerer Viktor Orbán på den ungarske regerings netsted.

Ungarns udenrigsminister, Péter Szijjártó, mødtes med sin russiske kollega, Sergei Lavrov, i New York tirsdag 16. juli, oplyser regeringen i Budapest. Samme Péter Szijjaártó skal lede det ordinære udenrigsministerrådsmøde i Bryssel den 22. juli, hvor et hovedpunkt er Ruslands angrebskrig i Ukraine.

– Ungarn ønsker fred, fordi man har levet i skyggen af ​​krigen i to et halvt år nu og påvirkes direkte af konfliktens negative virkninger. Vestens strategi har fejlet, erklærede Péter Szijjártó efter mødet med Lavrov.

– Uanset våbenleverancerne og sanktionerne er det ikke gået på slagmarken, som europæerne og amerikanerne havde håbet. Når denne strategi har slået fejl, har vi brug for en ny strategi, sagde han.

– Uden en løsning på slagmarken skal løsningen komme ved forhandlingsbordet. Dette kræver diplomatiske kanaler, uden hvilke det vil være meget, meget kompliceret at nå frem til enhver form for løsning, fortsatte Szijjártó.

De to udenrigsministre drøftede også opgradering af ​​Ungarns russisk finansierede Paks-atomkraftværk og genoptagelse af Lukoils olieleverancer, der tidligere blev leveret gennem Ukraine.

Gasleverancerne fra Rusland kørte problemfrit, bekræfter Péter Szijjártó.

Sverige lagde ud
Sveriges statsminister Ulf Kristersson var den første til at meddele, at svenske ministre ikke vil deltage i Ungarns uformelle møder. Det skete under sidste NATO-topmødet i Washington D.C.

Det er i øvrigt ikke unormalt, at en minister lader sig repræsentere af en embedsmand på sådanne møder, der hører til de tyndere i den diplomatiske verden og mest tjener til at give formandslandet turistjournalistisk omtale.

Polen overtager det halvårlige EU-formandskab den 1. januar 2025, og derefter er det Danmarks tur den 1. juli 2025. (Dj/200724)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.