Eva Kjer Hansen og Philip Hammond er uenige om nationale parlamenters indflydelse. Foto: Fag-pressen.eu
Udvalgsformand ønsker britisk undskyldning
SUMMARY The visit to The Danish Parlament by British Foreign Minister Philip Hammond on the very day of the Scottish referendum, ended in an unusual, diplomatic skirmish, because British officials sought to save a slip of the tongue by cutting off the live webstreaming of the Folketing/Danish Parlament. Philip Hammond happened to suggest that the British EU referendum in 2017 may be cancelled, if the Scots vote Yes to independence. The Chairman of the European Committee of the Folketing demands an apology from the British Ambassador for this undue behaviour.
Af Claus Djørup
Europaudvalgets formand, Eva Kjer Hansen, beder den britiske ambassadør Vivien Life om en undskyldning. Årsagen er ambassadørens indgreb i folketingets direkte web-tv-sending fra det åbne møde med udenrigsminister Philip Hammond på selve den skotske afstemningsdag (torsdag 18. september).
Den britiske ambassadør skråede hastigt gennem lokalet ned til optagepulten og beordrede transmissionen afbrudt, da Philip Hammond i et svar til Reuters christiansborgjournalist åbnede for, at den lovede britiske EU-afstemning i 2017 måske blev aflyst, hvis den skotske folkeafstemning mod forventning endte med et ja.
Nok blev transmissionen afbrudt uden at tilhørerne bemærkede noget, men efterfølgende blev hele mødet lagt ubeskåret ud på Folketingets netside: http://www.ft.dk/webtv/video/20131/euu/tv.2295.aspx?as=1. En lydmæssig uregelmæssighed afslører, hvornår afbrydelsen sandsynligvis skete i mødets sidste minutter.
Uacceptabel situationEva Kjer Hansen kaldte episoden uheldig, da hun indledte europaudvalgsmødet fredag 19. september med en orientering.
– Under det åbne møde får ministeren åbenbart ikke svaret på spørgsmål, som embedsværket synes at han skal, hvorefter folk fra den britiske ambassade beder om at få lukket for lyden. I beflippelsen kommer medarbejderen til at følge dette ønske, hvilket er meget uheldigt, forklarede udvalgsformanden.
– Det er en meget beklagelig situation, og for mig er det helt uacceptabelt, at sådant noget sker. Vi havde en klar aftale med briterne omkring åbenheden i folketinget og at mødet ville blive streamet. Derfor er det et overgreb på både det aftalte og den måde, vi arbejder på i folketinget, når man midt i det hele beder om at få lukket, fortsatte hun.
– Jeg vil derfor bede om, at der bliver sendt en henvendelse til den britiske ambassade. Jeg ønsker en undskyldning for den optræden, og her i huset snakker vi tingene igennem, så det naturligvis ikke kommer til at ske en anden gang. Når vi ahr aftalt, at det er offentligt, så er det offentligt, pointerede Eva Kjer Hansen.
I øvrigt var det et absurd ønske, i og med at mange journalister var til stede, tilføjede hun.
Britisk lip serviceDen konservative udenrigsminister valgte at tilbringe den skotske afstemningsdag i København til møde danske europapolitikere på Christiansborg for at tale om demokratisk legitimitet og nationale parlamenters rolle i EU.
Eva Kjer Hansen blev rystet over Philip Hammonds svar om inddragelse af de nationale parlamenter, hvor han frabad sig udbredelse af den danske ordning med forhandlingsmandater, fordi det ville gøre det mere besværligt at skabe flertal.
– Hammonds kommentar viser, at han ikke har forstået den danske måde at give mandat. Det er kun i specifikke situationer, hvor det ændrer sig voldsomt, at man (ministeren, red.) må konsultere europaudvalget igen. Det har vi altid løst.
– Det er værre, at han helt generelt stillet spørgsmålstegn ved, at medlemslandene skal tilbage og sikre sig et flertal i deres parlamenter. For mig er det en naturlig parlamentarisk kontrol, der bør finde sted i alle lande. Jeg er lidt rystet over, at man bruger det som en undskyldning for at agere mere lukket, siger Eva Kjer Hansen.
EU-parlamentet skærer ned for åbenhed
– Den udfordring har vi i det hele taget i det europæiske system, hvor “first reading” (førstebehandlingsaftaler mellem EU-parlamentet og ministerrådet, red.) er blevet kutyme, så man forhandler bag lukkede døre, beklager hun.
Det er dybt problematisk, at EU’s beslutningsproces bliver mere lukket i disse år. Europaparlamentet hopper med ved at ofre åbenheden for at sidde med ved bordet.
– Der er diskussion i Storbritannien om deres manglende parlamentariske kontrol. House of Commons og House of Lords arbejder begge med, hvordan de kan gøre mere på EU-området i forhold til regeringen.
Afventer Junckers svar
Eva Kjer Hansen kvitterer dog for Hammons ønske om at styrke de nationale parlamenters rolle.
– Det tager jeg som opbakning til vores ønske om, at Jean-Claude Juncker nedsætter en arbejdsgruppe om de nationale parlamenters rolle, siger Eva Kjer Hansen med henvisning til et brev fra parlamenter i 22 medlemslande – bl.a. Tyskland, Frankrig og Polen – til den kommende EU-kommissionsformand. (Dj/200914)
© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.