14 mandater i rekordlangt europaudvalgsmøde

Mai Mercado var helt skuffet over, at hun blev budt farvel efter blot seks et halvt minut, men europaudvalget forsøgte forgæves at undgå en ny tidsrekord. Foto: Fagpressen.eu

Enhedslisten sagde ja tre gange og DF hver anden gang

Af Claus Djørup
Regeringen fik alle forelagte 14 mandater hjem i europaudvalget fredag 30. november i et møde, der slog rekord som det hidtil længste siden tidsmåling begyndte i 1996. Den hidtidige rekord på 6 timer og 20 minutter blev overgået med omkring 45 minutter.

Enhedslisten toppede med 11 nej’er og bundede med tre ja’er. Dansk Folkeparti afviste syv, dvs. præcis halvdelen. Alternativet markerede fem nedadvendte tommelfingre. SF sagde nej tre gange, Det radikale Venstre to gange og Socialdemokratiet én enkelt.

Et enkelt var med snæverst mulige flertal. Finansminister Kristian Jensen (V) fik alene Dansk Folkepartis støtte til sin negative holdning til en digitalskat i form af oms på digitale tjenester. Det vil til gengæld hele rød blok, dvs. Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Det radikale Venstre og SF.

På sin vis kan man sige, at de tre regeringspartier og DF sagde nej, hvis udgangspunktet er EU-forslagets indhold og ikke holdningen til mandatet.

Det ville så hin fredag gøre Socialdemokratiet til det mest EU-venlige parti, mens Det radikale Venstre ville være i klasse med Venstre, Liberal Alliance og Det konservative Folkeparti.

90-89 til mandatet om en digital skat
Kristian Jensen fik nej fra DF og EL til begge de to næste mandater vedrørende tredjelandsbestemmelser for centrale modparter (CCP’er) og udvidelse af strukturdirektivet for alkohol til cider.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) fik også fem partier imod sig til mandatet vedrørende forordningsforslaget om forebyggelse af terroraktiviteter, der rummer en grundlovsudfordring. Her bakkede Socialdemokratiet op, mens Dansk Folkeparti vendte tommelfingeren ned sammen med Enhedslisten, Alternativet, Det radikale Venstre og SF.

Forslaget til et varesalgsdirektiv fik nej fra DF, EL, AL og SF.

Arbejdsmarkedsagentur
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) fik ja fra alle bortset fra Dansk Folkeparti og Enhedslisten til etableringen af et EU-arbejdsmarkedsagentur.

Han opnåede dagens eneste enstemmige mandat, der angår grænseværdier i kræftdirektivets 3. pakke.

Enhedslisten og Alternativet afviste begge integrationsminister Inger Støjbergs (V) to mandater angående forordningen om interoperabilitet og forslaget til forordning om den europæiske grænse- og kystvagt (Frontex).

EU-vejpakken
Transportminister Ole Birk Olesen (LA) fik ja fra alle bortset Enhedslisten til sit firdelte forhandlingsmandat til EU-vejpakkeforslagene om a)adgang til transporterhvervet og -markedet, b) køre- og hviletider og tachografer, c) udstationering og håndhævelse af sociale samt betingelser i vejgodssektoren samt d) cabotagestramning for kombitransporter.

Det blev nej fra DF og EL til forslaget om vejinfrastrukturens sikkerhed.

Alle nikkede samtykkende til Connecting Europe-faciliteten (CEF).

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) fik nej fra DF og EL til begge sine mandater vedrørende henholdsvis et EU-søfartsmiljø med ét kontaktpunkt og forordningsforslaget om digitaliseringsprogrammet i næste budgetperiode 2021-2027. (Dj/031218)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.