Lennart Damsbo-Andersen og Bettina Hagedorn – to naboer adskilt af Femer Bælt. Foto: Fagpressen.eu
Tysk Femermodstander giver svar på dansk tiltale
Af Claus Djørup
Trafikudvalgets formand, Lennart Damsbo-Andersen (S) fra Lolland-Falster, går i offensiven mod sin tyske partifælle og parlamentskollega Bettina Hagedorn (SPD) fra Østholsten – på tysk.
I valgkampens slutspurt fremhørte forbundsdagsmedlem Bettina Hagedorn, at projektet er 12 år forsinket, prisen er tredoblet, trafikprognosen er halveret og der er et tykt spørgsmålstegn ved EU-støtten.
Projektet vakler, erklærede Bettina Hagedorn og opfordrede til at trække i nødbremsen, som de to landes traktat giver mulighed for i artikel 22.
Hun er netop genvalgt den 24. september i Østholsten, hvor der er stærk modstand mod projektet.
SPD støtter
– Det undrer mig og mine danske folketingskolleger, at hun igen og igen taler mod bedre vidende, når hun sår tvivl om, hvorvidt den faste forbindelse bliver til noget, skriver den danske socialdemokrat i et læserbrev til de nordtyske aviser.
– Disse udsagn stemmer ikke overens med fakta eller med de udtalelser, førende politikere i Slesvig-Holsten og forbundsstaten har udstedt, fortsætter han.
– Fru Hagedorns egen partiformand Martin Schultz kaldte for få uger siden Femer Bælt-forbindelsen et vigtigt projekt og gav sin fulde støtte. Slesvig-Holstens tidligere ministerpræsident Torsten Albig, der også er fra SPD har aldrig vaklet i sin støtte.
Tunnel giver nye muligheder
– Jeg finder det bizart, at Bettina Hagedorn så konsekvent går mod sine partifæller, og i det danske transportudvalg undrer vi os over hvad der egentlig er hendes dagsorden, skriver Lennart Damsbo Andersen.
Han opfordrer hende til at diskutere, hvordan danskere og tyskere får mest ud af forbindelsen.
Færgedrift for altid
“Fred med Femer Bæltetunnel? Aldrig! ” erklærer Bettina Hagedorn i Lübecker Nachrichten.
Det kunne såmænd også være overskriften på hendes svar i Fehmarnsches Tageblatt på sin danske partifælles åbne brev i stedet for ”Tyskland er ingen banarepublik og respekterer statstraktater”.
Svaret, der fylder mere en halv side i det store avisformat, indledes med en anke over, at hun skulle læse det åbne brev i avisen frem for at finde det i sin postkasse.
Det slutter med at kræve, at den tysk-danske projekttraktats artikel 22 iværksættes, dvs. projektet revurderes og droppes bl.a. fordi prisen for de tyske landanlæg er tredobbelt og trafiktallene er halveret.
Danske amatører
Hun kritiserer Femern A/S for ”dilettantisk planlægning” og for selvforskyldte forsinkelser på grund af ”svære mangler” i det materiale, der skulle bruges i godkendelsesprocessen.
Hun advarer danske skatteydere om, at de kommer til at betale til den brugerfinansierede tunnel. Femern A/S’ beregninger er for længst styrtet sammen som et korthus i forhøjere omkostninger og overvurderede trafikprognoser.
– Jeg er overbevist om, at projektet vakler. Tyskland og Danmark skulle anvende artikel 22 til en fælles, fair og realistisk faktatjek, gentager Bettina Hagedorn.
Hun mener, at en anlægsstart i 2020 er umulig på grund af manglende EU-midler.
Die Grünen kunne stoppe tunnelen i Berlin
Den socialdemokratiske politiker fra Østholsten sætter sin lid til Die Grünens slesvigholstenske frontfigur Robert Habecks indflydelse på de igangværende koalitionsforhandlinger i Berlin – eller er det politisk drilleri over for partiet, som er gået fra en SPD- til en CDU-ledet delstatsregering i Kiel.
– En grøn trafikminister kunne gennemtvinge en revurdering af projektet efter artikel 22 – jeg er spændt på, om Robert Habeck kan ordne det, siger hun til Lübecker Nachrichten.
Sundbro næste stridspunkt
Her inddrager hun broen over Femern Sund, som skal opgraderes eller udskiftes for at klare godstogtrafikken fra/til Femertunnelsen.
Der skal foreligge otte bro- og tunnelalternativer til den nuværende sundbro inden 2019 for det tilfælde, at godstog passerer gennem bælttunnelen.
Bettina Hagedorn forventer, at de otte forslag/varianter sendes i høring i 2019, og at de berørte mennesker – lokalbefolkningen – tages med på råd.
Robust prognose
Den slesvigholstenske chef for den ny koalition, som består af CDU, FDP og Grünen, betragter Femerselskabets trafikprognose som robust, selv om takstnedsættelsen på Storebælt vil mindske trafikken med op til 500 biler om dagen.
– Prognosen for den faste Femerbæltforbindelse er positiv. Vi er ikke i tvivl om, at projektet skal realiseres, udtalte ministerpræsident Daniel Günther (CDU) til Fagpressebureauet, da han var i København tre dage efter forbundsdagsvalget.
Danske politikere i Kiel
Tre medlemmer af Folketingets trafikudvalg – Kristian Pihl Lorentzen (V), Rasmus Prehn (S) og Lennart Damsbo-Andersen (S) – er i Kiel 1.-2. november.
Programmet rummer bl.a. godstransport og -omladning samt udvidelse af gods- og krydstogtterminalerne i Kiels havn, kommunikation ved større vejarbejder, tysk tungvognskontrol og erhvervsudvikling i forbindelse med den faste Femerforbindelse.
Trafikudvalget forbereder tillige en rejse til Berlin i begyndelsen af 2018, når den ny tyske regering og Forbundsdagens trafikudvalg er på plads. (Dj/301017)
© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.