Fire partier vender ryggen til flygtningeaftale med Tyrkiet

Holger K. Nielsen, Søren Bo Søndergaard, Rasmus Nordqvist og Kenneth Kristensen Berth er imod Claus Hjort Frederiksens mandat til EU-aftalen med over 22 milliarder kroner til Tyrkiet. Foto: Fagpressen.eu

Socialdemokratiet redder regeringen før EU-Tyrkiet topmøde trods uklarhed om finansiering

Af Claus Djørup
Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet og SF er imod betaling til Tyrkiet for at holde migranter væk fra EU. Det er de næststørste partier med tilsammen 67 folketingsmedlemmer – dem med lige nummer i rækkefølgen efter størrelse: 2, 4, 6 og 8.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og regeringen har opbakning fra et flertal bestående af fem partier (S, V, LA, R, K) til den såkaldte flygtningefacilitet for Tyrkiet, der samlet vil koste Danmark omkring 430 millioner kroner.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kan dermed skrive under på den aftale, der konfirmeres på EU-Tyrkiet et tre timer langt topmøde søndag 29. november kl. 16 i Bryssel. Forinden orienterer han udenrigsnævnet kl. 11 om mødet, hvor Tyrkiet repræsenteres af premierminister Ahmet Davutoğlu.

Flygtningefaciliteten udgør 3 milliarder euro (22,35 mia. kr.) til Tyrkiets håndtering af over to millioner flygtninge de næste to år, dvs. svarende til omkring 11.000 kroner per flygtning.

Ekstra finanslovregning på 358 mio. kr.
De 2,5 milliarder euro betales direkte af medlemslandene efter den sædvanlige fordelingsnøgle, hvilket er 358 millioner kroner for Danmarks vedkommende. Den danske regning kommer op på ca. 430 mio. kr., når andelen af EU’s halve milliard euro medregnes.

Claus Hjort Frederiksen er udvalgsformand Mette Gjerskov (S) svar skyldig om konteringen, da han ikke kendte den specifikke aftale.

Det svæver i luften, om det danske bidrag skal tages af årets ulandsbistand eller 2016-ulandsbudgettet eller – da Socialdemokratiet og Radikale støtter mandatet – friholder det hårdt beskårne ulandsbudget.

Islamisering og korruption
EU-ordfører Søren Bo Søndergaard (EL) efterlyste en samlet vurdering af Tyrkiets islamisering under ledelse af præsident Recep Tayyip Erdoğan, for uden en sådan kan han ikke beskæftige sig med et hjørne af Tyrkiet.

– Tyrkiet udvikler sig mere og mere til en islamisk stat, som undertrykker alle andre strømninger. Senest er ledelsen af den største oppositionsavis Cumhuriyet arresteret, sagde Søren Bo Søndergaard.

Videre er det uklart, om midlerne når frem til de rigtige (dvs. også til kurdiske flygtninge). Endelig tages pengene det forkerte sted på finansloven, mener Enhedslisten.

Afpresning
EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth (DF) glæder sig over Enhedslistens tale om islamisering.

– Vi aner dybest set heller ikke, hvad vi får for de penge. Vi prøver at stole på en stor skurk – Erdoğan Det er en slags afpresning fra Tyrkiets side. Der er ingen grund til at tro, at Tyrkiet lever op til løfterne, sagde Kenneth Kristensen Berth.

– Den tyrkiske kystvagt kæntrer og punkterer de gummibåde. Det er meget problematisk at støtte et land, der opfører sig på den måde over for folk på flugt, begrundede Rasmus Nordqvist (AL) sit nej. Alternativet er også imod finansieringen over ulandsbistanden.

Tyrkiet bekæmper de forkerte i Syrien
EU-ordfører Holger K. Nielsen (SF) ønsker, at flygtningefaciliteten kobles til politiske krav til Tyrkiet.

– Tyrkiet, som har et væsentligt medansvar for, at Islamisk Stat står så stærkt. Tyrkiet har brugt flere kræfter på at bekæmpe kurderne end IS, sagde Holger K. Nielsen. Finansieringen er heller ikke hans kop te.

Socialdemokratiet klemmes
Finansieringen er heller ikke acceptabel for Mette Gjerskov, som krydrede sit ja til mandatet med kritiske spørgsmål om finansieringen.

– Vi er gået fra en situation, hvor Venstre lovede en straks opbremsning af flygtninge til i stedet at gennemføre en straks opbremsning af udviklingsbistand, sagde Mette Gjerskov.

– Alternativet til EU’s samarbejde med Tyrkiet om disse problemer er værre end ikke at samarbejde, erklærede Christina Egelund (LA).

Mellemstatslig aftale
Der bliver tale om en mellemstatslig aftale, og Danmark vil blive inddraget i den konkrete anvendelse af flygtningefaciletens anvendelse, pointerede Claus Hjort Frederiksen

Derfor afviser han Kenneth Kristensen Berths ræsonnement om, at flygtningefaciliteten falder ind under forbeholdet på asyl- og udlændingepolitikken.

– Der er tale om en egentlig nærområdeindsats, som mange har efterlyst i den senere tid, sagde Claus Hjort Frederiksen.

Tyskland vil undgå national finansiering
Den tyske regering ønsker, at alle 3 mia. euro tages fra EU’s landbrugs- og strukturbudgetter, så de flygtningeafvisende østeuropæiske lande kommer til at medfinansiere på den ene eller anden måde, skriver Der Spiegel.

Artiklen om søndagens europæisk-tyrkiske topmøde har i øvrigt oveskriften “Tag pengene, behold flygtningene”.

Hædret dagblad lagt i håndjern
Dagbladet Cumhuriyets chedredaktør Can Dündar og Ankarakorrespondent Erdem Gül blev torsdag 26. november fængslet og sigtet for offentliggørelse af klassificeret materiale vedrørende den nationale efterretningstjeneste samt for distribution af terroristpropaganda.

De to journalister risikerer livstidsdomme, oplyser OSCE.

Otte dage før hædrede “Reportere Uden Grænser” avisen med en pressefrihedspris.

Et møde med smalle mandater
Europaudvalgsmødets forløb fredag 27. november var bemærkelsesværdigt, når man ser på fordelingen af ja og nej til de to mandatsager om henholdsvis NEC-direktivet og flygtningefaciliteten.

Enhedslisten, Alternativet og SF sagde nej til begge. Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti afviste hvert et mandat.

Venstre og Liberal Alliance sagde ja til begge tillige med de to fraværende partier.

Det radikale Venstre og Det konservative Folkeparti henregnes automatisk som støttende begge mandater, da de ikke mødte op i udvalgsmødet og ikke havde givet besked om deres holdninger. (Dj/281115)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.